Održana memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici

Održana memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici

U Domu kulture u Kozarskoj Dubici večeras je održana memorijalna akedemija “Oči u oči = Gradina” u okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem strastištu Donjoj Gradini.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je novinarima da je memorijalna akademija prilika za podsjećanje na strašne dane kada su Kozarčani u kolonama dolazili do Jasenovca, a onda su skelom prebacivani u Donju Gradinu, gdje su ubijani.

On je istakao da je ovo i još jedna prilika da se pokloni žrtvama koje su život izgubile samo zato što se drugačije zovu ili što se mole nekom drugom Bogu u odnosu na neke iz tadašnje Nezavisne države Hrvatske, ali i da se na mlade prenese kultura sjećanja.

U obraćanju pristnima na akademiji načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić govorio je o nastanku logora Jasenovac i Donjoj Gradini koja je bila stratište i grobnica nevinih žrtava tog logora, te ukazao na važnost da se govori i piše o dešavanjima u tom logoru.

“Poruka sa ovog mjesta je da ne treba dozvoliti da se takva istorija ponovi i počini genocid kakav je bio u koncentracionom logoru Jasenovac u kojem je stradala i moja porodica”, rekao je Reljić.

Direktor Javne ustanove Spomen-područje “Donja Gradina” Tanja Tuleković podsjetila je da se memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici tradicionalno održava uoči pomena žrtvama koncentracionog logora Jasenovac u Donjoj Gradini.

“Ove godine akademija nosi naziv `Oči u oči = Gradina`, a tema akademije je suočavanje žrtve sa krvnikom, jer je Donja Gradina jedino stratište svih koncentracionih logora u kome su se žrtva i krvnik nalazili licem u lice, oči u oči, to je mjesto gdje su u najstrašnijim mukama stradale stotine hiljada nedužnih Srba, Jevreja i Roma”, napomenila je Tulekovića.

U programu memorijalne akademije učestvovali su Srpsko pjevačko društvo Višnjić i dramski studio “Artist” iz Kozarske Dubice, a događaju su prisustvovali narodni poslanici Darko Banjac, Perica Bundalo i Duško Ivić, te direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, savjetnik predsjednik Republike Srpske Milan LJepojević i brojni drugi opštinski zvaničnici i građani.

U Donjoj Gradini sutra će biti održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

(Srna)

Komentari