Proljećni umor traje 15 dana

Proljećni umor traje 15 dana

Organizmu je potrebno 15 dana da se prilagodi na proljeće, ali – u idealnim uslovima: da vrijeme bude stabilno, sa postepenim rastom temperature, i bez velikih oscilacija vazdušnog pritiska.

Uglavnom nije tako, pa tegobe zbog promjene godišnjeg doba, kao što su prolećni umor, vrtoglavice, glavobolja i “oscilacije” krvnog pritiska, traju mnogo duže. Više sunca prija psihi, zbog čega smo raspoloženiji, ali na početku proljeća, dok se vrijeme ne stabilizuje, tijelo definitivno pati.

Mozak sada preko rožnjače dobija veće količine svjetlosti, koja je najjači prirodni antidepresiv, i sad smo optimističniji, ali za dobro zdravlje tijelo mora da bude u psihičkom i fizičkom skladu – kaže dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda.

– Iako se zbog dovoljno svejtlosti luči hormon sreće serotonin, organizam je izmoren brojnim zimskim respiratornim infekcijama, a promjene koje donosi proleće nastupaju naglo i neophodan je period adaptacije.

Nedostatak energije s početka proljeća osjećaju i potpuno zdrave osobe, među njima i mnogo mladog i sredovječnog svijeta. Ipak, najosjetljiviji su oni koji pate od poremećenih vrednosti krvnog pritiska. Dok hipertenzičari uspjevaju u ovim vremenskim uslovima da drže pritisak na normali, oni kojima je krvni pritisak prirodno nizak proljećno kolebanje vremenskih parametara može da dovede do kolapsa.

Nije rijetkost da u ovo doba godine hitnu medicinsku pomoć ljudi traže zbog naglog pada pritiska – kaže dr Šehić. – Uzrok je u porastu temperature, koja je u jutarnjim satim dosta niža, a tokom dana postaje sve toplije što dovodi do širenja krvnih sudova i naglog snižavanja već niskog pritiska.

Da bismo se na proljeće lakše adaptirali dr Šehić kaže da su važne tri stvari – ishrana bogata zelenišem, za one koji imaju deficit vitamina i minerala i njihova nadoknada, zatim dovoljan unos vode, kao i kratak popodnevni odmor.

– Ključna stvar u ishrani bogatoj povrćem i voćem je da se unesu dovoljne količine vitamina C, a to je dnevno jedan gram – kaže dr Šehić. – Ovaj vitamin je veoma značajan antioksidans koji ne samo što daje energiju, već poboljšava elasatičnost krvnih sudova.

Kada je o tečnosti riječ, doktorka Šehić napominje da je dovoljno da se popije do dvije litre vode na dan:

Ima stručnjaka koji kažu da bi trebalo i više, međutim, moje iskustvo govori da višak vode može da škodi kao i njen manjak, odnosno stanje dehidratacije. Voda je važna, dva litra dnevno, jer se njome povećava volumen cirkulišuće tečnosti u organizmu i forsira bubrežna filtracija i tako se organizam oslobađa od toksina.

Popodnevni odmor je takođe važna mjera u prilagođavanju na nove klimatske uslove, ali ne bi trebalo da traje duže od pola sata. Poslije popdnevnog odmora poželjan je odlazak u laganu šetnju.

Laboratorija

Doktorka Radmila Šehić kaže da ako proljećni umor traje duže od dvije nedjelje, i pored toga što se jede dovoljno povrća i voća i unosi tečnost, trebalo bi uraditi pretrage krvne slike i urina. Ovi nalazi su najčešće dovoljni da se utvrdi zdravstveno stanje.

(Novosti)

Komentari