I Siniša Vranješ povukao kandidaturu za glavnog tužioca BiH

I Siniša Vranješ povukao kandidaturu za glavnog tužioca BiH

Propuštena je prilika da na mjesto glavnog tužioca Bosne i Hercegovine sjedne tužilac iz Republike Srpske. Siniša Vranješ, tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka povukao je svoju kandidaturu za državnog tužioca.

Vranješ, do sada prepoznatljiv po procesuiranju utaja poreza, nije želio pred kamere. Povlačim se iz porodičnih razloga, to sam i naveo u izvještaju koji sam dostavio Vijeću, kratko nam je poručio u telefonskom razgovoru. Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog Savjeta kaže da je na listi ostalo 11 kandidata.

To je drugi slučaj povlačenja prijave. Prije njega povukao je Tomislav Ljubić tu prijavu. To je slobodna stvar, volja svakog kandidata na koju ne možete da utičete” kaže predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija.

Evropska komisija pozitivno je ocijenila izmijenjeni Prailnik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Intervjui sa kandidatima obaviće se nakon manjih korekcija.

Na listi su ostali već zaposleni u Tužilaštvu BiH, među kojima i sadašnja v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić, Ismet Šuškić, tužilac u postupku zloupotrebe položaja Čović-Bičakčić, Miroslav Janjić, jedini Srbin koji je ostao na listi, poznat kao tužilac u postupku protiv Nasera Orića.

Zanimljivo je da od formiranja Tužilaštva BiH nijedan glavni tužilac nije završio svoj mandat do kraja. Marinko Jurčević iznenada je otišao na bolovanje. Na njegovo mjesto došao je Milorada Barašin, a onda je stavljen na crnu listu SAD-a. U javnosti ga je pratila afera snimaka sa međunarodnim trgovcem oružja. Bivši tužilac Goran Salihović još čeka ocjenu apelacije koju je uputio Ustavnom sudu, nakon odluke Savjeta o njegovoj smjeni. Odluka Ustavnog suda čitav postupak mogla bi da vrati na početak.

(ATV)

Komentari