Advokati specijalaca pišu prigovore, Tužilaštvo bez žalbe


Tačku Okružnog suda u Banjaluci na kraju presude za “pljačku vijeka” advokati pretvaraju u zarez, jer će se već za koji dan žaliti na odluku, kojom su njihovi klijenti osuđeni na ukupno 40 godina robije.

Dok odbrana piše zamjerke na presudu prvostepenog suda, Republičko javno tužilaštvo, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, uopšte neće slati žalbu višoj instanci.

U svakom slučaju, na Vrhovnom sudu RS još jednom će se naći predmet kojim su obuhvaćeni nekadašnji specijalci Vladan Malić (35), Aleksandar Popović (32) i Goran Paraš (30), te civil Oleg Banda (33), koji im je, po presudi, bio saučesnik u krađi 617.000 KM, izvedenoj na autoputu Banjaluka – Gradiška.

“Žaliću se. Žalba će se odnositi na povredbe odredaba krivičnog postupka, nejednako tretiranje stranaka u postupku i cijenjenje izjava svjedoka”, rekla je za “Nezavisne” Aleksandra Metlić, advokat Popovića.

Da će i ona pisati žalbu, potvrdila nam je i Jasminka Jovišević, advokat preostale trojice.

“Presudu još nisam pročitala, ali žalba će biti predata vjerovatno naredni ponedjeljak”, navodi Joviševićeva, koja s koleginicom Jadrankom Ivanović brani Malića, Paraša i Bandu.

Za pljačku izvedenu na autoputu Banjaluka – Gradiška u septembru 2015. godine, Malić, Popović i Paraš osuđeni su na po 10 i po godina, dok su Bandi odrezane dvije godine manje. U pitanju su jedinstvene kazne, jer su svi osuđeni na po godinu i šest mjeseci za nedozvoljeno oružje korišteno tokom pljačke, dok je za razbojništvo Banda dobio sedam i po godina, a preostala trojica po dvije godine više. Sud im je produžio pritvor, koji može trajati maksimalno devet mjeseci, a naredio im je i da solidarno vrate 543.204 marke, koliko su, po presudi, uzeli tokom razbojništva. U tu svotu biće im uračunati manji iznosi koji su im ranije oduzeti. U obnovljenom postupku su, vrijedi napomenuti, četvorici optuženih izrečene za po pola godine blaže kazne od onih na koje su ranije osuđeni u istom sudu.

Sudski proces za “pljačku vijeka”, kako je nazvana, ponovljen je pošto je Vrhovni sud RS ukinuo raniju presudu. Pljačka je, prisjetimo se, izvedena usred dana, kada su banditi zapucali iz oružja na autoputu, kojim su se kretala i druga vozila. Napadnuta je kolona koja je novac iz banjalučke UniCredit banke vozila u Zagreb.

Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i radnik “Sector securityja” Đurađ Bajić nakon što su hici probili vjetrobransko blindirano staklo na vozilu.

Ranije je Danijel Kuzmić (32), bivši radnik Agencije “Sector security”, osuđen na tri godine, a bivši specijalci Goran Janjuz (27) i Željko Inđić (29) na po šest mjeseci zatvora za ovo razbojništvo, pošto su priznali krivicu.

Krivicu su, u decembru 2016. godine, priznali i Malić, Paraš, Popović i Banda, te pristali da budu osuđeni na ukupno 25 godina robije, ali im nije ugođeno.

Naime, Sudsko vijeće odbacilo je sporazum po kojem je Malić trebalo da bude osuđen na osam, Paraš i Popović na po šest, a Banda na pet godina zatvora.

Banda se ponovo nedavno nagodio s Tužilaštvom i pristao na šest godina zatora, ali mu je i taj sporazum o priznanju krivice propao.

Komentari