Ivanić: Izlazim na referendum

Ivanić: Naći odgovor na Izetbegovićeve ratoborne prijetnje

Prijetnje ratom koje šalje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović više nisu slučajne, već svjesna namjera i svjesno provociranje druge strane i na to se mora naći ozbiljan odgovor, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

 Republika Srpska mora vrlo ozbiljno razmotriti prijetnje koje joj Izetbegović upućuje i tu aktivnost treba pokrenuti na dvije strane. Јedna je da se, u skladu sa međunarodnim dogovorom, izvrši stroga kontrola proizvodnje i raspolaganja naoružanjem – istakao je on.

Ivanić je napomenuo da za to postoje mehanizmi.

– Potrudićemo se da te mehanizme u nekom smislu i angažujemo i to je ono što ću tražiti od predstavnika međunarodnih institucija. Imam namjeru vrlo brzo pozvati ključne predstavnike zemalja članica PIK-a na razgovor ovim povodom, jer ovo više nije slučajno – najavio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

S druge strane, kaže Ivanić, ovo potpuno opravdava sve ono što je činjeno u Republici Srpskoj kada je riječ o nabavkama opreme za MUP Republike Srpske.

– Ali, generalno mislim da ovdje odgovor mora biti još ozbiljniji i snažniji, jer zaista nije slučajno, nego svjesno i namjerno provociranje što mora imati svoj kako politički, tako i svaki drugi odgovor – istakao je on.

Na pitanje šta je cilj tih svjesnih provokacija, Ivanić je rekao da je manje ozbiljan cilj dodvoravanje sopstvenoj javnosti za prethodne izbore.

– Druga, koja je puno ozbiljnija, je činjenica da su to najratobornije izjave koje smo zadnjih dana i mjeseci imali priliku da čujemo i one pokazuju negdje duboko da umjesto da se razmišlja o ekonomiji, o razvoju, o smirivanju, Izetbegović priziva novi rat – upozorio je Ivanić.

On je ocijenio da to nije nimalo dobro i najavio da će pozvati Izetbegovića da prestane sa tom vrstom retorike i da se okrene onom što ljudima u BiH treba, a to je mir, razvoj, bolji život, stabilnost, a ne rat.

Komentari