Lagane vježbe: Jutarnje razgibavanje u 15 minuta (FOTO)

Lagane vježbe: Jutarnje razgibavanje u 15 minuta (FOTO)

Vježbe su lagane i naročito korisne za osobe koje većinu dana provode sjedeći.

Bez obzira na to u koje se vrijeme budite, lagana gimnastika je pravi način da započnete dan. Kroz set lakih i kratkih vježbi u trajanju od bar 15 minuta možete razgibati cijelo tijelo, ubrzati rad srca i krvotoka u jutarnjim satima i razbuditi se bez ispijanja jakih kafa.

Trener ritmičke gimnastike u Sportskom klubu “Ritam” i reprezentativka Iva Zimonjić predlaže četiri lake vježbe za jutarnje razgibavanje, istezanje leđnih mišića i mišića nogu, ramena i torzoa.

– Vježbe su lagane, za njih je potrebno između 15 i 20 minuta i naročito su korisne za osobe koje većinu dana provode sjedeći. Mali broj ljudi ima vremena i volje za rekreaciju, pa je kratka jutarnja gimnastika idealna za sve koji nisu ljubitelji vježbanja – priča Iva.

1. POČETNA VJEŽBA

Početna vježba je najjednostavnija. Prvi korak je da noge raširite u širini ramena, dok su vam ruke ispružene u visini ramena. Potom se polako spuštajte u čučanj. Iz čučnja ispravite leđa pod uglom od 90 stepeni i postepeno se vraćajte u uspravan položaj. Vježbu možete ponoviti nekoliko puta i ona je dobra za istezanje ramenog dijela, leđa i butina.

2. STRUK I TORZO

Neka vam noge ostanu raširene u istom rasponu i za drugu vježbu. Jednu ruku ispružite uz uvo, a drugu ispred tijela. Onda se polako naginjite na stranu i obje ruke savijajte u tom pravcu. Postepeno se vratite u uspravan položaj i potom ponovite vežbu. Ovakvo razgibavanje odlično je za struk i torzo uopšte, pa ga prije svega preporučujemo damama.

3. VJEŽBA “MACA”

Sljedeću vežbu Iva je nazvala “maca” i preporučuje da se tokom nje izvijate baš kao ta životinja.

Najprije sjednete na koljena, a ruke ispružite u visini ramena. Potom bradom krenite naprijed i izvijajte se lagano sve dok stomakom ne dotaknete pod. Glavu zabacite i ostanite u tom položaju bar desetak sekundi. Onda savijte koljena tako da vam se pete i glava skoro dodiruju.

4. POLUŠPAGA

Posljednja vežba za jutarnju gimnastiku obradovaće one koji znaju da naprave špagu, pa razgibavanje mogu njome i da završe. Ipak, od vas se ne zahtjeva to umijeće. Jednu nogu savijte dopola, a drugu ispružite tako da dođete u položaj polušpage.

Istežite ispruženu nogu, a potom nju savijte i sve ponovite i drugom nogom. Vježba je dobra za istezanje listova i zadnje lože, piše Blic žena.

Komentari