Agencija za lijekove BiH dozvolila promet kubanske vakcine protiv raka pluća

U Srpskoj registrovano 20 oboljelih od morbila

U Repubici Srpskoj je od 6. marta do 16. aprila registrovano 20 oboljelih od morbila, od kojih je 18 slučajeva laboratorijski potvrđeno, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U opštinama Modriča i Vukosavlje prijavljeno je sedam oboljelih, u Istočnom Sarajevu šest, gdje su proglašene i epidemije, u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici po dva, a u opštinama Vlasenica, Šamac i Pale po jedan oboljeli.

Iz Instituta navode da je najveći broj oboljelih registrovan u uzrasnim grupama od dvije do pet godina (10) i 20 do 29 godina (četiri), najmlađi oboljeli ima jednu, a najstariji 41 godinu.

“Od ukupnog broja oboljelih, 19 nije vakcinisano ili su nepoznatog vakcinalnog statusa, samo za jedno dijete ima podatak da je vakcinisano prvom dozom u skladu sa obaveznim kalendarom”,navode iz Instituta.

Najveći broj oboljelih imao je srednje tešku kliničku sliku, a 16 je hospitalizovano u bolnicama u Doboju, Istočnom Sarajevu i Prijedoru.

Načelnik Službe za epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske LJubica Jandrić rekla je da su higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, gdje su oboljeli prijavljeni, u saradnji sa bolnicama i Institutom, odmah preduzeli sve mjere za sprečavanje širenja epidemije.

“Nakon prijave epidemije morbila u Srbiji, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju, niskog obuhvata MRP vakcinom u Srpskoj, početkom novembra 2017. godine, Institut je svim domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama u privatnom sektoru dostavio dopise sa preporučenim mjerama koje se trebaju sprovoditi s ciljem blagovremenog otkrivanja i prijavljivanja oboljelih od morbila”, rekla je Jandrićeva.

Ona je istakla da je jedna od najvažnijih provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru od navršene prve do 19. godine, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa.

Jandrićeva je naglasila da će Institut za javno zdravstvo Srpske, u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama i drugim relevantnim institucijama i dalje preduzimati potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje epidemije i o tome redovno izvještavati javnost.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Komentari