Nijemci protiv učestvovanja u vojnim akcijama u Siriji

Nijemci protiv učestvovanja u vojnim akcijama u Siriji

Skoro 90 odsto državljana Njemačke protivi se mogućem učestvovanju Berlina u vojnoj akciji u Siriji, pokazala je anketa objavljena u novinama “Handelsblat”.

Od više od hiljadu ispitanika u anketi, koja je sprovedena 17. i 18. aprila, 86 odsto Nijemaca izjasnilo se protiv umiješanosti Njemačke u akcije u Siriji, dok je samo deset odsto njih podržalo takvu mogućnost.

Iz njemačke Ljevice, koja je u srijedu, 18. aprila, organizovala proteste u Berlinu, saopšteno je da je na taj javni skup izašlo skoro 1.500 Nijemaca, kako bi protestovali protiv napada u Siriji, koje predvodi vojska SAD, pozivajući na prekid rata u toj zemlji, prenio je “Sputnjik”.

Ranije ovog mjeseca, mediji i pojedine zapadne zemlje optužili su vlasti u Damasku da su snage koje podržavaju sirijskog predsjednika Bašara el Asada 7. aprila izvršile napad hemijskim oružjem u gradu Duma u području sirijske istočne Gute.

Sirija i Rusija su odbacile takve optužbe, tvrdeći da su napad inscenirali militanti i “Bijeli šljemovi” sa ciljem da utiču na javnost i da opravdaju moguću intervenciju.

SAD, Francuska i Velika Britanija su 14. aprila izvršile raketne napade na Siriju, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem na Dumu.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, sirijske snage vazdušne odbrane presrele su 71 od ukupno 103 krstareće rakete.

Njemački ministar spoljnih poslova je istog dana odbacio mogućnost učestvovanja Njemačke u napadima i naglasio da će u Berlinu koristiti sva diplomatska sredstva kako bi riješili pitanje uništavanja hemijskog oružja, koje je, navodno, preostalo u Siriji, javlja Srna.

Komentari