Proso – vole ga bubrezi, a  tijelo uživa

Proso – vole ga bubrezi, a tijelo uživa

Najjeftiniji i najdjelotvorniji lijek za sve one koji imaju problema sa bubrezima je proso.

Ova jeftina žitarica može da se nađe u bilo kojoj radnji zdrave hrane, a pošto se koristi za lijek treba kupiti najkvalitetniju i po mogućnosti – organsku. Naime, proso za dvije nedjelje rješava problem sa bolnim bubrezima, izbacuje pijesak i uklanja infekciju.

Međutim, proso je odlična hrana i za anemične osobe, a dobra je namirnica i sve koje muči gastritis. Doskoro se mislilo da je proso sirotinjska hrana koju treba davati pticama, ali ovo zrnevlje su Sloveni jeli daleko prije nego što je stigao kukuruz u Evropu.

Napitak za bubrege

Stavite uveče 200 grama prosa u dublju posudu i prelijte sa dva litra vode. Ujutro polako procijedite višak bijele vode koju proso nije upio u posebnu činiju. Ova voda se pije kao lek tokom dana u količini koja prija organizmu. Poslije dvije nedjelje redovnog pijenja vode dobijene od prosa bubrezi bi trebalo da budu u neuporedivo boljem stanju, upala da nestane, kamenčići i pijesak da budu izbačeni, a bubrezi regenerisani.

Proso za doručak

Natopljen proso ujutru ne treba baciti, već napraviti kašu za doručak koja je odlična za sve koje muči gastritis. Proso se prebaci u šerpu da ogrezne u vodi i kuva oko 15 minuta. Kaši može da se doda so i da bude slana, ali i da se ubaci šećer i kockica butera.

Kaša za anemične

U 100 grama prosa ima sedam grama gvožđa, pa se koristi za prevenciju od anemije. Natopljen proso se skuva u sojinom mleku, a dodaju se sedam badema (mogu da budu i samljeveni), višnje ili brusnice (mogu i suve) i jede uz sok od cijeđene narandže.

Prilog uz jelo

Proso odvojen od vode može da se pojede. Kaša od prosa se pravi jednostavno, a odličan je lijek za anemiju. Kaša može da bude i prilog mesu tako što se proso, kada se procijedi, prebaci u šerpu sa toplom, slanom vodom i prokuva. Kada je gotov, na tanjiru se pospe nasjeckanim peršunom i prelije sokom od pečenja.

Slatka kaša

Šest kašika natopljenog prosa se skuva uz miješanje, a čim provri dodaju se kockice ili kriške dvije očišćene jabuke. Kada se zgusne u kašu dodaju se vanil šećer i cimet. Kada se skloni sa vatre, dodaju se, prema želji, dvije kašike sjemena lana i sušeno voće poput brusnica, pišu Večernje novosti.

Komentari