Rusi šalju informacije Srbiji o pripremi napada na “Besmrtni puk”

Rusi šalju informacije Srbiji o pripremi napada na “Besmrtni puk”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je dogovorio sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim da Rusija dostavi Srbiji više informacija povodom pripremanja terorističkog napada na kolonu “Besmrtnog puka” u Moskvi.

On je rekao da je odmah, nakon što je čuo da su ruski specijalci osujetili pakleni plan džihadista da napadnu marš “Besmrtnog puka” u Moskvi u kojem su učestvovali predsjednici Rusije Vladimir Putin i Srbije Aleksandar Vučić, pozvao Lavrova, koji ga je, kako kaže, informisao o detaljima.

Dačić je za “Kurir” rekao da ne može ni da zamisli šta je sve moglo da se dogodi da su teroristi napali učesnike marša.

“To bi imalo nesagledive posledice. Srećom da su ruski specijalci na vreme otkrili pakleni plan džihadista i sprečili krvoproliće. Odmah sam pozvao Lavrova i čestitao mu na izvanrednoj akciji ruskih službi. On me je informisao o detaljima akcije”, rekao je Dačić.

Ministar za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović ocijenila je da je velika sreća što je spriječeno krvoproliće.

“Očito se radilo o organizovanoj akciji koja je, srećom, sprečena. To je pokazatelj da i danas, nažalost, postoje snage koje otvoreno atakuju na tekovine antifašizma, što je nedopustivo u svim ozbiljnim državama Evrope i sveta”, rekla je ona.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da sve službe ozbiljno i savjesno rade na borbi protiv terorizma i da su srpske službe u kontaktu sa ruskim.

“I ova akcija je nastavak takve uporne i uspešne borbe. Sva naše službe sarađuju u borbi protiv terora”, rekao je Vulin.

Ruski zamjenik ministra inostranih poslova Oleg Siromolotov izjavio je ranije da su ruske specijalne službe uoči obilježavanja Dana pobjede uhapsile grupu terorista, koji su spremali napad na kolonu “Besmrtnog puka” u Moskvi.

“Odmah je uhapšeno nekoliko grupa, koje je trebalo da izazovu eksplozije za vrijeme marša `Besmrtnog puka` u Moskvi, a za to su već pripremili oružje”, rekao je on.

(Srna)

Komentari