Desetine migranata noćas prošlo kroz Banjaluku

Migranti stigli i u Hercegovinu, najviše Sirijaca

Od najavljene navale migranata najviše strahuju u Hercegovini. Za protekla četiri mjeseca u ovoj regiji je registrovano 227 nezvanih gostiju, a čak 820 je vraćeno sa granice.

Najviše je Sirijaca i svi žele u zemlje zapadne Evrope. Iz Grčke preko Albanije i Crne Gore, samo njima znanim putevima stižu u Hercegovinu.

Na graničnom prelazu Klobuk kod Trebinja migranti ne prolaze, ali zato prolaze i vrlo dobro se snalaze prelazeći hercegovačke vrleti u graničnom pojasu. Ista situacija je i na graničnim prelazima Deleuša kod Bileće, ali i Krstac kod Gacka.

Za sada se kreću u manjim grupama. Da uoče migrante u ovom kršu graničnim službenicima nije lako. Ova jedinica Granične policije BiH pokriva zonu odgovornosti dužu od 200 kilometara. Kuda i kako migranti pređu granicu malo je kome jasno.

Ni oni rođeni u ovom hercegovačkom kršu ne bi se usudili po mrklom mraku preći sva ova brda. Ipak, nezvanim gostima to nije problem, dobro se snalaze, zaobilaze sve prepreke, nalaze sporedne puteve i kozje staze, a najviše im pomažu mobilni telefon, navigacija i dobra međusobna uvezanost.

Uvežu se i sa domaćim stanovnicima, koji prevozeći migrante dobro zarade. Nekima ovaj posao nije krenuo baš najbolje pa su završili u rukama policije. U Policijskoj upravi Trebinje kažu da među pomagačima ima i žena. Hercegovački čuvari reda i granica iako kubure sa nedostatkom službenika kažu da spremno dočekuju moguću najezdu migranata.

“Sve svoje raspoložive materijalne i ljudske kapacitete stavili smo u službu zaštite državne granice. Najzastupljenije područje je opštine Bileća, znači onaj dio gradnice oko Graničnog prelaza Deleuša”, rekao je Aleksandar Krsmanović, komandir Jedinice granične policije Trebinje.

“Oni će vjerovatno ići direktno i na granične prelaze. Mi ćemo raditi svoj posao na način da nećemo dozvoliti da ti migranti ako se budu zadržavali na području naše zone odgovornosti prave probleme, mi ćemo raditi svoj posao i zaštititi naše građane”, izjavio je Žarko Laketa,načelnik Policijske uprave Trebinje.

Odnedavno se grupe migranata mogu vidjeti i u centru Trebinja, ali i ostalih hercegovačkih opština. Za sada nisu pravili probleme, navode u policiji. Hercegovci kažu da nije svejedno, doza straha ipak postoji.

Komentari