Vučić: Vjerujem da će moja posjeta Sarajevu proteći u najboljem redu

Vučić: Nijedan Aleksandar u Srbiji nije preživio na vlasti

Aleksandar Vučić je u velikom intervjuu za Fajnenšel tajms izjavio da se njegov kabinet u Predsjedništvu nalazi na mjestu gdje je kraljevski par 1903. pogubljen.

“Kralj Aleksandar i kraljica Draga su bačeni sa ovog balkona. Nijedan Aleksandar nije preživio na vlasti”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za britanski Fajnenšal tajms.

Kako se navodi, taj razgovor započet je na balkonu njegovog kabineta u Predsjedništvu Srbije, upravo na mjestu gdje je kraljevski par 1903. godine pogubljen.

“Sa balkona sjedišta predsjednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu, Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu. Sa ovog mjesta, kaže šapatom, srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsjekli su mu prste, a tijelo njegove žene je osakaćeno. ‘Nijedan Aleksandar nije preživio na vlasti’, kaže Vučić, s prizvukom melodramatike u glasu”, piše Fajnešal tajms, a prenosi “Nedeljnik”.

FT podsjseća i na ubistvo premijera Zorana Đindića i zaključuje da je evropska budućnost Srbije, odnosno njena zapadna orijentacija daleko od sigurne, “trnovit je put Srbije koja je tradicionalno uvijek bila između velikih evropskih sila, Rusije i Osmanlijskog carstva”.

Osim toga, FT ističe da je Vučić osvojio 55 odsto glasova na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, zbog čega je “gospodar političke arene”. Kako navode, “devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugerišu na to da je on čovjek koji vodi računa o svemu – i svima”.

Vučić je za Fajenšel tajms pričao i Kosovu kojim je, kako kaže, “opsjednut”.

“Opsjednut sam Kosovom. Bez rješavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti”, kaže Vučić za FT u tekstu koji je objavljen na sajtu ovog lista.

(Agencije)

Komentari