Mladost i ponos grada u spasovdanskoj litiji, turisti oduševljeni srpskim običajima (FOTO)

Mladost i ponos grada u spasovdanskoj litiji, turisti oduševljeni srpskim običajima (FOTO)

Služenjem svete arhijerejske liturgije, osvećenjem žita i lomljenjem slavskog kolača, te tradicionalnom spasovdanskom litijom, obilježena je krsna slava Banjaluke i Sabornog hrama Hrista Spasitelja – Spasovdan.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop banjalučki Jefrem, te episkopi novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin i kanadski Mitrofan.

Uz rukovodstvo Grada, u litiji su učestvovali i predsjednik RS Milorad Dodik, banjalučki osnovci, članovi kulturno-umjetničkih društava, članovi SPD „Jedinstvo“, pripadnici Oružanih snaga BiH, mladi sportisti, te brojni građani.

Služenjem svete arhijerejske liturgije, osvećenjem žita i lomljenjem slavskog kolača, te tradicionalnom spasovdanskom…

Posted by Grad Banja Luka on Četvrtak, 17. May 2018.

Mnogi Banjalučani prisustvovali su ovom pravoslavnom običaju ističući da je predivno u spasovdanskoj litiji vidjeti djecu i mlade koji su ponos grada.

Slavskom tradicijom bili su oduševljeni i pojedini turisti koji su baš u tom momentu boravili u gradu, nekolicina posjetilaca iz Italije sve je pomno bilježila kamerama i fotoaparatima.

Gradonačelnik Igor Radojičić je čestitao Spasovdan svim Banjalučanima, a čestitke je uputio i prijateljskim gradovima Istočnom Sarajevu i Beogradu, koji proslavljaju istu krsnu slavu.

– Simbolika je da upravo ova tri grada obilježavaju Spasovdan, koji su bitni za Republiku Srpsku, Srbiju i srpski narod – istakao je gradonačelnik Radojičić, dodajući da je u vremenu u kome su mnoge moralne vrijednosti dovedene u pitanje, izuzetno važno da se “obnovi školstvo, podigne kulutra i duhovni život u našem gradu”.

(Srpska Info)

Komentari