Obilježena krsna slava grada i hrama Hrista Spasitelja

Obilježena krsna slava grada i hrama Hrista Spasitelja

U Banjaluci je danas, povodom Spasovdana – krsne slave grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja, služena Sveta arhijerejska liturgija, te organizovana tradicionalna spasovdanska litija.

Liturgiju su služili episkop banjalučki Jefrem, te episkopi novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin i kanadski Mitrofan.

U svačanoj litiji su, osim gradskog rukovodstva, učestvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, banjalučki osnovci, članovi gradskih kulturno-umjetničkih društava, članovi Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”, pripadnici Oružanih snaga BiH, mladi sportisti i građani.

Gradonačelnik Igor Radojičić čestitao je Spasovdan svim Banjalučanima, kao prijateljskim gradovima Istočnom Sarajevu i Beogradu.

“Simbolika je da Spasovdan proslavljaju upravo ova tri grada, koja su bitna za Republiku Srpsku, Srbiju i srpski narod”, rekao je Radojičić novinarima nakon liturgije na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja.

On je naglasio da se Banjaluka dinamično razvija i od slave do slave može da pokaže šta je urađeno.

“Vjerujem da ovaj grad ima perspektivu i da u njemu građani mogu dobro da žive, bez obzira na to što se nalazi na istorijskoj vjetrometini. Sa dobrim ljudima u njemu, vjerujem i u njegovu dobru prespektivu”, istakao je Radojičić.

On je rekao da grad radi i na duhovnoj nadogradnji.

“Nismo slučajno kandidat za evropsku prestonicu kulture. Nije sve u infrastrukturi, već i u potrebi da naš narod duhovno živi. U vremenu smo u kojem su mnoge moralne vrijednosti dovedene u pitanje, zbog čega je taj zadatak još veći – da bude obnovljeno obrazovanje, podignut nivo kulture i duhovnog život u našem gradu”, naglasio je Radojičić.

Komentari