Dodik – Putin: Podrška zajedničkim projektima

Dodik – Putin: Podrška zajedničkim projektima

U Sankt Peterburgu je počeo sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, samo 15-ak minuta poslije završetka plenarne sjednice.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o novim projektima koje bi trebalo da otpočnu, prije svega o rekonstrukciji dvije termolektrane i pomoći u nabavci helikoptera za potrebe Civilne zapštite Republike Srpske.

“Postoji podrška svim tim projektima od predsjednika Rusije i postoji naravno i njegovo razumijevanje za našu političku situaciju u pogledu stalnih nastojanja da se Republika Srpska izloži pritiscima koji treba da devalviraju njena prava i nadelžnosti”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je fasciniran činjenicom da je Putin sam ukazivao na te izazove koji mogu da budu opasni i potvrdio privrženost poštivanju međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Putin je potvrdio podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu, ali isto tako ništa manje i podršku suverenim pravima koja Republika Srpska i entiteti imaju i to je poznata politika Ruske Federacije i njenog predsjednika”.

Dodik je rekao ranije da će danas na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu pozvati predsjednika Rusije Vladimira Putina da posjeti Srpsku.

Dodik je rekao da to čini redovno i da se stvaraju određeni preduslovi da se ta posjeta dogodi s razlogom.

Predsjednik Srpske boravi od juče u višednevnoj posjeti Sankt Peterburgu, gdje prisustvuje Međunarodnom ekonomskom forumu.

Predsjednik Dodik i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić, uz francuskog predsjednika Emanuela Makrona i japanskog premijera Šinzo Abea i direktroku MMF-a Kristin Lagard, učestvovali su na plenarnoj sjednici koju je vodio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Predsjednik Republike Srpske se ranije danas sastao sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, kojeg je pozvao je da dođe u Banjaluku na političko – privredni skup koji bi se trebao održati u septembru.

(ATV,Srna)

Komentari