Ishranom do top-forme

Ishranom do top-forme

Postoji niz namirnica, dobrih sagorjevača neprijatnih ružnih masnih naslaga, koje treba uvrstiti u redovnu ishranu

Uživaoci dobrog zalogaja često imaju problem sa viškom masti koji se taloži u organizmu, jer tokom vremena postaje ozbiljan faktor rizika za brojne zdravstvene tegobe.

Na sreću, postoji niz namirnica, dobrih sagorjevača neprijatnih ružnih masnih naslaga, koje treba uvrstiti u redovnu ishranu. Njihovim kontinuiranim unošenjem organizam se može dovesti u top-formu, i mogu se izbjeći potencijalni zdravstveni problemi, poručuju nutricionisti.

* Celer zbog eteričnih ulja i veoma jakog ukusa ubrzava varenje i razmjenu materija u organizmu. Kalijum koji sadrži podstiče izlučivanje tečnosti. Korjen celera često se koristi za supe i sosove, a može da se jede i svjež i kao salata.

* Žitarice i koštunjavo voće podstiču razmjenu materija, a posebno lješnici, jer sadrže veliku količinu magnezijuma. Zahvaljujući ovom mineralu povećava se potrošnja energije, pa mast ne uspjeva da se zadrži u organizmu.

* Vitamin C takođe dosta pomaže sagorjevanju masti. Zapravo, podstiče proizvodnju hormona koji utiče na to da se masnoća brže pretvara u energiju. Vitamina C najviše ima u kiviju, limunu, grejpfrutu, paprikama, brokoliju i šipurku. Njegovo dejstvo je posebno izraženo noću, i to u kombinaciji sa bjelančevinama. Zato, prije spavanja treba popiti čašu mlijeka u koju je dodato nekoliko kapi limuna.

* Biber pomaže svojom ljutinom koja podstiče razmjenu materija, cirkulaciju, a otvara i pore. Sve to skupa ubrzava razgradnju masti. Slično dejstvo ima i kari, čili, ljuta paprika.

* Đumbir, pikantni korjen, sadrži veliku količinu eteričnih ulja koja podstiču rad žuči, a samim tim i razgradnju masti i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Enzimi iz đumbira pospješuju varenje. On može da se koristi tako što se sitno isjecka 10 do 20 grama, prelije vrućom vodom i popije, prenose Novosti.

Komentari