Golić: Donose li se presude na osnovu sudske prakse ili zakona?

Golić: Srpska prepoznala značaj poslovnih zona

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Srpska prepoznala značaj poslovnih zona, kao elementa privrednog razvoja.

Golićeva je navela osnovne prednosti poslovanja unutar zone, poput činjenice da sve potrebne aktivnosti u vezi sa poslovnim prostorom, gradnjom, dozvolama, priključcima i komunalnom infrastrukturom, preuzima uprava zone.

“Zatim, značajno povoljnije cijene zemljišta i smanjenje investicionih troškova u cjelini, lakša komunikacija sa bankama i prihvatljivost kolaterala u slučaju dizanja kredita, te dostupnost raznih servisa koji se nude u zonama, a bili bi preskupi da se pojedinačno organizuju”, navela je Golićeva koja u Cirihu prisustvuje Samitu poslovne dijaspore “Ekspo 2018”.

Ona je istakla da pojedine lokalne zajednice investitorima nude i zakup ili kupovinu zemljišta po povoljnim uslovima, kao i smanjenje određenih lokalnih naknada, posebno u poslovnim zonama.

Prema njenim riječima, u Srpskoj uspješno radi više poslovnih zona u Banjaluci, Laktašima, Kozarskoj Dubici, Gradišci, Tesliću, Bijeljini, Derventi, Srpcu, Prijedoru, Trebinju i Mrkonjić Gradu.

Golićeva je naglasila da sve ove poslovne zone imaju riješenu komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu.

“U Republici Srpskoj je izvršeno mapiranje potencijalnih lokacija za poslovne zone, 57 lokacija na području 39 opština su ocijenjene kao perspektivne. Kriterijumi perspektivnosti se odnose na postojanje tržišta, puteva, željezničkih kolosijeka, aerodroma, fakulteta i slično”, rekla je Golićeva.

Ona je poručila da su najperspektivniji sektori za ulaganje u Srpskoj metalski i drvoprerađivački, prehrambena industrija, turizam, energetika, uslužni sektori, kao što je IT sektor i logistika.

Golićeva je istakla da su u toku i reformske aktivnosti koje imaju za cilj dodatno unapređenje poslovnog ambijenta, poput izdavanje elektronske građevinske dozvole, uvođenje registacije poslovnih subjekata elektronskim putem, registar parafiskalnih davanja i slično.

“Definitivno, Republika Srpska je prepoznata i priznata na globalnom nivou kao mjesto budućnosti za strana ulaganja, što je, uostalom, pokazala i švajcarska kompanija “Kemi papir holding AG” koja je početkom maja otvorila fabriku “Zeohem” za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od devet miliona švajcarskih franaka”, podsjetila je Golićeva.

Ona je ukazala i na cirišku firmu “Dakomet AG”, čiji je vlasnik porijeklom iz bivše Jugoslavije u postupku privatizacije postao većinski vlasnik fabrike namještaja “Standard” iz Prnjavora, koja radi uz svjetski renomiranog proizvođača “Ikeu” i zapošljava oko 400 radnika.

“Ove kompanije su u Republici Srpskoj prepoznale dobrog domaćina i pouzdanog partnera, očekujem da će ih nakon ovog sajma biti još”, istakla je Golićeva.

Osim Golićeve, samitu u Cirihu prisustvuje i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Delegacija Vlade Srpske prisustvuje Samitu na poziv Udruženja srpskih privrednika Švajcarske.

(Srna)

Komentari