Gazirana voda – dobar način da hidrirate organizam

Gazirana voda – dobar način da hidrirate organizam

Ljubitelji gazirane vode mogu da odahnu, jer nema razloga da brinu za svoje zdravlje. Postoji mnogo mitova u vezi gazirane vode, da ,,izvlači” kalcijum iz kostiju, da uništava zubnu gleđ. Šta je od toga istina?

Ako volite gaziranu vodu, ne postoji nijedan razlog koji bi vas spriječio da da uživate u njoj. Gazirana voda je voda bez kalorija i šećera, odlična zamjena za gazirana pića koja sadrže šećer, a naročito je dobra ako se pije na prazan stomak jer stvara osjećaj sitosti.

Nemate razloga da brinete za zubnu gleđ. Studija objavljena u “Journal of Oral Rehabilitation” dokazuje da je rizik za zubnu gleđ 100 puta manji kod gazirane vode nego kod ostalih bezalkoholnih pića.

Takođe, istraživači u Centru za Osteroporozu Krajston univerziteta, SAD, dokazali su da gazirana voda nema negativan uticaj na ljudske kosti za razliku od nekih gaziranih pića koja smanjuju gustinu kostiju u ženskim kukovima. Otkriveno je da smanjena prosječna gustina kostiju samo kod žena koje su pile 3 puta nedjeljno slatke gazirane napitke.

Svi stručnjaci se slažu da je gazirana voda bezopasna dokle god kroz ishranu unosimo dovoljno kalcijuma. Dokazano je da ljudi koji je piju imaju manje problema sa viškom kilograma, jer im mjehurići stvaraju osjećaj sitosti.

Bez obzira na mjehuriće, jedan deio dnevne preporučene količine tečnosti možete zamijeniti gaziranom vodom, prenosi B92. Jedino ograničenje pijenja gazirane vode, postoji kod ososba koje pate od sindroma nadraženog crijeva ili zapaljenske crijevne bolesti.

Komentari