Spasavanje spomen – kompleksa: Tjentište uskoro nacionalni spomenik

Kreće obnova u Dolini heroja

Sanacija spomen-područja u Nacionalnom parku “Sutjeska” trebalo bi da počne sredinom juna, a radovi su povjereni grupi ponuđača “Ilidža putevi” iz Istočne Ilidže i “Porobić” iz Trebinja, koji su izabrani u pregovaračkom procesu.

Rekao je to juče “Glasu Srpske” direktor Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Slavko Vukalović nakon potpisivanja ugovora sa izvođačima radova.

– Cijena ugovorenih radova sa PDV-om je 1,99 miliona KM. Rok za završetak je 70 dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao – ističe Vukalović.

On je naglasio da će sanacijom klizišta biti riješen problem odvodnje površinskih i podzemnih voda.

– Radovi se odnose na drenažni sistem, drenažne zavjese, ali i okolno uređenje, koje će obuhvatati i popločavanje oko spomen-kosturnice, spomenika i amfiteatra u Dolini heroja. Ako sve bude išlo po planu i ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, radovi bi mogli biti završeni u toku septembra – kazao je Vukalović.

On je rekao da je zadovoljan pregovaračkim postupkom, a da je izabrana ozbiljna i iskusna grupa ponuđača, potvrđuje i činjenica da je preduzeće “Porobić” radilo i na rekonstrukciji tvrđave Kastel u Banjaluci.

Tehnički direktor u preduzeću “Ilidža putevi” Radenko Crnogorac kazao je da se najveći dio posla odnosi na zemljane radove i vraćanje terena u prvobitno stanje.

– Riječ je o skidanju odronjenog materijala, izradi drenažnog sistema koji će skupljati podzemne i površinske vode, kao i drenažnih rebara koji će spriječiti dotok padinskih voda na tu lokaciju. Nakon toga slijedi renoviranje – naglasio je Crnogorac i dodao da su urađena ozbiljna geološka istraživanja, bušenja terena i projektna dokumentacija.

Nakon obilnih kiša u februaru se pojavilo klizište koje je zaprijetilo da uništi ovo spomen-područje. Klizište je odnijelo pola brda neposredno ispod spomenika borcima koji su poginuli u Bici na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, te ugrozilo i kosturnicu u kojoj je sahranjeno oko 3.300 tijela boraca Narodnooslobodilačkog rata. Klizište je zahvatilo i prilazne stepenice koje vode od podnožja prema spomeniku, a bujice su uništile i popločani plato.

Materijal

Slavko Vukalović je rekao da su predviđeni veliki transportni troškovi materijala za sanaciju, jer se lomljeni kamen i šljunak ne mogu uzimati iz Nacionalnog parka.

– Pozajmišta materijala moraju biti izvan Nacionalnog parka, što povećava transportnu dužinu, a samim tim i cijenu radova – rekao je Vukalović.

(glassrpske)

Komentari