Tramp: Rusija treba da prisustvuje G7; Kremlj: Imamo druge prioritete

Tramp: Rusija treba da prisustvuje G7; Kremlj: Imamo druge prioritete

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da Rusija treba da bude na sastanku kluba najrazvijenijih zemalja G7.

Rusija bi trebalo da bude za pregovaračkim stolom na samitu G7, sviđalo se to nekome ili ne, izjavio je Tramp.

– Sviđalo se to vama ili ne, čak bi se to možda moglo i politički nekorektno protumačiti, mi moramo da upravljamo svijetom. Sada imamo G7, koja je prethodno bila G8, ali je protjerala Rusiju, međutim neophodno je vratiti Rusiju, jer nam je potrebna za pregovaračkim stolom – rekao je Tramp.

– Rusija mora da bude na tom susretu. Zašto uopšte i pravimo susret ako Rusije nema? Јa ću tražiti da se to dogodi, to na kraju krajeva zavisi od njih, ali Rusija mora biti na tom susretu – rekao je američki predsednik.

Tim povodom oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da Rusija akcenat stavlja na drugačije formate, a ne na Grupu osam najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta.

Ovoj 44. Samit G7 biće održan u mjestu La Malbi, u Kvebeku. Samit je privukao pažnju javnosti zbog pogoršanih odnosa između lidera država učesnica.

Francuski predsjednik Emanuel Makron govorio je neprijateljskim tonom protiv Trampa, rekavši da bi SAD mogle biti izbačene iz G7.

Nešto ranije je i liderka njemačke ljevice Sara Vagenkneht izjavila da bi Rusija trebalo da uđe u sastav G8 kako bi pravila kontratežu uticaju SAD.

Nakon Kvebeka, Tramp odlazi u Singapur na istorijski samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, javlja Sputnik.

Komentari