Tramp: Metak je u cijevi

Tramp se ogradio od zajedničkog Kominikea G7 i najavio uvođenje novih carina

Američki predsjednik Donald Tramp ogradio se danas od zajedničkog kominikea objavljenog nakon samita G7 u Kvebeku i najavio uvođenje carina na uvoz automobila.

Tramp je naglasio da ostale zemlje uvode “ogromne carine” Americi.

Američki predsjednik je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Twitter istakao da je zvaničnicima dao instrukcije da ne usvajaju kominike, jer razmatraju uvođenje carina na automobile.

Tramp ističe da je to učinio zbog “lažnih izjava kanadskog premijera Žastina Trudoa na konferenciji za novinare i činjenice da Kanada predvodi u uvođenju carina američkim poljoprivrednicima, radnicima i kompanijama”.

On je sugerisao da je “Trudo bio veoma nepošten i slab”.

Američki predsjednik je ranije potpisao zajednički kominike sa ostalim članicama G7.

Kominike, u kojem se zastupa stav “trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima”, usaglašen je uprkos tenzijama izazvanim američkim carinama uvedenim na čelik i aluminijum EU, Kanadi i Meksiku.

Trudo je nakon samita izjavio da će Americi uvesti recipročne mjere 1. jula.

“Kanađani su uviđavni i razumni, ali nećemo dozvoliti da nas neko omalovažava”, naglasio je Trudo.

On je na konferenciji za novinare kritikovao odluku Trampa da uvede carine na čelik i aluminijum koju je opravdao zabrinutošću zbog nacionalne bezbjednosti.

Britanski “BBC” prenio je saopštenje iz kancelarije kanadskog premijera u kojem se navodi da Trudo nije izjavio ništa što nije ranije bilo u javnosti ili u privatnim razgovorima sa Trampom.

EU je saopštila da će poštovati kominike uprkos odluci Trampa.

“Stojimo iza obaveza navedenih u kominikeu G7”, izjavio je višerangirani izvor iz britanske Vlade.

(Srna)

Komentari