Žene velikog srca, besplatno kuvaju za bolesne i siromašne

Žene velikog srca, besplatno kuvaju za bolesne i siromašne

Snaga našeg društva je u ženama, a to potvrđuje primjer humanih Baranki koje svakodnevno svojim djelima dokazuju da humanost nema cijenu i da je čovjek istinski srećan jedino kada drugima pomogne u nevolji.

Ove vrijedne Baranke već pola godine svakog radnog dana kuvaju besplatne obroke za bolesne i siromašne u njihovom gradu. Ovo je priča o divnim ženama, majkama i domaćicama koje ostavljaju svoje obaveze i pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo je priča o Barankama koje kuvaju srcem.

Sve je počelo u januaru iz želje da se što više žena uključi kako bi se pomoglo porodici Mašanović iz Crmnice koja je ostala bez krova nad glavom kada je njihova kuća izgorjela u požaru.

Jedna od inicijatorki Fejsbuk grupe “Žene Bara kuvaju srcem” Ljiljana Vujović je tada okupila sve humane dame iz ovog primorskog grada kako bi pomogle ovoj porodici.

“Vrlo brzo grupa na Fejsbuku je postala veoma aktivna. Kontaktirala sam Crveni krst u Baru kako bi naša pomoć išla u prave ruke. Bila nam je i želja da što više žena predstavi tradicionalne primorske recepte, uz mogućnost međusobne komunikacije o načinu spremanja”, započinje priču za CdM Ljiljana.

Na tome se nijesu zaustavile. Ubrzo se rodila ideja da pomognu starim i bolesnim sugrađanima koje obilaze geronto domaćice Crvenog krsta.

“Tako od 6. februara žene Bara kuvaju svakodnevno starim licima, osim subotom i nedjeljom. Na prvi moj poziv na grupi žene svih profesija počele su da se odazivaju i kuvaju”, hvali se Ljiljana.

Plan kuvanja sastavlja se svakog mjeseca, a uglavnom su to kuvani obroci, proje, pite i kolači. Kako kažu, najvažnije je da se rukovode istim ciljem-da pomognu onima kojima je napotrebnije, jer je, po njihovom mišljenju, nedopustivo da u Baru postoji neko ko makar jednom nedjeljno nema topli obrok.

“Samo tokom maja spremile smo 291 obrok za 38 korisnika. Obezbijedili smo čak i voće”, ističe Vujović.

Ljiljani je posebno drago jer ih putem Fejsbuka kontaktiraju žene iz drugih crnogorskih gradova.

“Iznenađena sam i oduševljena kakav je odjek imao naš poziv. Veličina ove humane akcije je u tome što kuvamo našim sredstvima i u svojim domovima. Grupa ne poznaje ni političke ni vjerske, nacionalne ili bilo kakve različitosti. Drago mi je što svi imaju sluha za naš rad i trud, pa nam često izlaze u susret brojni restorani, pekare, ugostitelji i mnogi drugi ljudi iz različitih branši”, dodaje Vujović.

Grupa je za samo pola godine okupila preko 2.000 ljudi. Broj žena koje kuvaju u toku jedne nedjelje se stalno mijenja i Ljiljana ne može da precizira koliko ih ima tačno.

Vrijedne Baranke ne pomažu samo siromašnima i starima, već i samohranim majkama. Redovno organizuju akcije sakupljanja namirnica, odjeće i obuće.

“Snaga žene je i ovoga puta položila ispit”, poručuje Ljiljana.

(CDM)

Komentari