Evropski parlament usvojio rezoluciju o produžavanju sankcija Rusiji

Evropski parlament usvojio rezoluciju o produžavanju sankcija Rusiji

Evropski parlament je na zasjedanju u francuskom Strazburu usvojio rezoluciju sa pozivom zemljama-članicama EU da prošire sankcije protiv Rusije i pozivom Moskvi da oslobodi Olega Sencova i 70 drugih građana Ukrajine. Rezolucija je usvojena sa 485 glasova za, protiv je bilo 76, a 66 poslanika je bilo uzdržano.

„Rezolucija poziva države-članice EU da sačuvaju čvrstinu i jedinstvo u sprovođenju dogovorenih sankcija protiv Rusije i da ih prošire“, saopštila je služba za medije Evropskog parlamenta.

Osim toga, Evropski parlament je podržao poziv Rusiji da „da oslobodi Olega Sencova i drugih nezakonito pritvorenih građana Ukrajine“.

„Danas, kada u Rusiji počinje Svetsko prvenstvo, Evropski parlament poziva Rusiju da poštuje svoje unutrašnje i međunarodne obaveze za obezbjeđivanje poštovanja ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja i slobodu okupljanja“, navodi se u saopštenju.

„Poslanici Evropskog parlamenta zahtijevaju da ruske vlasti odmah i bezuslovno oslobode ukrajinskog filmskog režisera Olega Sencova i više od 70 ukrajinskih građana koji su ilegalno pritvoreni u Rusiji i na poluostrvu Krim“, dodaje se u dokumentu.

Olega Sencova je ruski sud osudio na 20 godina zatvora zbog optužbi za organizovanje terorističkih napada na Krimu. Na deset godina zatvora osuđen je i njegov saučesnik Aleksandar Koljčenko. Јoš dva optužena u ovom slučaju, Aleksej Čirni i Genadij Afanasjev, ranije su dobili po sedam godina zatvora.

(Sputnjik)

Komentari