Cvijanović: Ključ uspjeha bolja koordinacija svih u okviru BiH

Cvijanović: Prijedlog SDS-a o akcizama je politikanstvo

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je prijedlog SDS-a o izmjenama i dopunama zakona o akcizama politikanstvo, te istakla da nije sigurna da im u tome partneri mogu biti HDZ i SDA koji su, takođe, na vlasti.

Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada Srpske svoj dio posla uradila kada je riječ o održavanju svih aranžmana i obezbjeđivanju neophodnih uslova za dobijanje sredstava za izgradnju auto-puteva.

“Uradili smo sve da bismo sve te aranžmane održale živim i da bismo obezbijedili dalje kretanje, gradnju… Ako neko hoće sada da to sruši – neka ruši”, rekla je Cvijanovićeva večeras za ATV, komentarišući prijedlog SDS-a o stavljanju van snage zakona kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV.

Ona je istakla da je gorivo svugdje skupo, ali da nije u rukama Vlade Srpske da mijenja cijenu goriva, osim na način koji je zakonski propisan.

Premijer Srpske je podsjetila da je u okviru resornih ministarstava razgovarano sa distributerima i da je dogovoreno određeno smanjenje cijene goriva koja varira u različitim dijelovima Republike.

Ona je naglasila da je povećanje akciza uticalo na prvo povećanje cijene goriva, ali da su ostala povećanja uslovljena cijenom nafte na globalnom tržištu.

Govoreći o protestima građana nezadovoljnih cijenom goriva, Cvijanovićeva je naglasila da svako ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo na jasno propisane načine, ali da nema pravo da time “zaustavlja život građanima koji neće da protestuju”.

“Nikada nisam vidjela, niti je iko na planeti, da neko može da zaustavi ambulantno vozilo. Šta da je neko umro čekajući samo zato što neko hoće da pravi performans od toga?”, upitala je Cvijanovićeva.

“Sarajevo nije nadređeno Banjaluci”

Komentarišući odnos predstavnika institucija Republike Srpske i predstavnika Srpske na nivou BiH proteklih godina, Cvijanovićeva je rekla da je Srpska tražila i očekivala saradnju, te da ne prihvata odgovornost za njeno nepostojanje.

Ona je istakla da je Vlada uputila mnogo dopisa predstavnicima Republike Srpske na nivou BiH da ne mogu da donose odluke bez saglasnosti Srpske, ali da nikada nisu dobili adekvatan odgovor, te da su sve njihove aktivnosti služile za obračun sa institucijama i funkcionerima Republike Srpske.

“Donosili su ključne odluke, a da se nisu sa nama konsultovali. Samo političkom diletantu ili nekome ko ne razumije šta je u interesu građana palo bi na pamet da ode i usvaja neki mehanizam koordinacije u kojem propisuje šta rade institucije Srpske u kojim oblastima i na koji način, a da se nisu konsultovali s nama, niti nas obavijestili da to usvajaju”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su predstavnici Srpske koji su na vlasti na nivou BiH blokirali procese, da su potpisali Reformsku agendu u kojoj se navodi da treba privatizovati “Elektroprivredu”.

“To nije naš politički stav, to nije stav institucija Republike Srpske. Ko im je dao pravo da preuzimaju takve obaveze a da nikoga nisu pitali?”, pita Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nikada neće prihvatiti tezu da je Sarajevo nadređeno Banjaluci, što su pokušavali pokazati predstavnici Srpske na nivou BiH, te ocijenila da je ovo prvi put da nema saradnje predstavnika Srpske na nivou BiH sa institucijama Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila na period kada je SNSD bio u vlasti na nivou BiH, ali ne i Srpske, ističući da nisu ignorisane institucije Srpske.

Ona je navela da je u interesu građana da predstavnici Srpske sa oba nivoa dobro funkcionišu i zajedno trasiraju put bez obzira što pripadaju različitim političkim garniturama.

“U interesu Republike Srpske je da se uvažavaju stavovi njenih institucija. Predstavnici Srpske, bez obzira iz koje su partije, obavezni su kada djeluju na nivou Sarajeva, zbog ustavnih nadležnosti, da poštuju ono što je Banjaluka, a to znači institucije”, istakla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Ona je poručila da se odsustvo saradnje više nikada ne smije desiti, jer je to pogubno za Republiku Srpsku i da SNSD želi da na nivo BiH postavi odgovorne ljude koji će poštovati ustavne nadležnosti Srpske.

“Imali smo situaciju u kojoj predsjednik Republike /Milorad Dodik/ u nekim ključnim momentima za Srpsku poziva sve predstavnike političkih partija. Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica traži od predsjednika Srpske napismeno dnevni red, a onda ode kod /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića bez ikakvog dnevnog reda. Sa njim, kao članom Predsjedništva BiH, može da drži sastanke, a ovdje ne može sa predsjednikom Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je poražavajuće i za osudu to što predstavnici Republike Srpske na nivou BiH ignorišu institucije Srpske samo zato što su opozicija u Srpskoj.

(Srna)

Komentari