“Banjalučanke” u parku “Petar Kočić”

“Banjalučanke” u parku “Petar Kočić”

Ženski kamerni hor “Banjalačanke” će se i ove godine pridružiti globalnom obilježavanju 21. juna – Svjetskog dana muzike, te uz brojne gradske ansamble koji će aktivno učestvovati u cjelodnevnom muzičkom programu, održati jednočasovni koncert u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” s početkom od 21 čas.

Svjetski dan muzike ustanovljen je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pjevaju u horovima, samo za “svoju dušu” ili na ulici za prolaznike. Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja.

“Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja najrazličitijih muzičkih stilova i žanrova koji se kreću od djela starih majstora renesanse pa sve do zahtjevnih kompozicija savremene vokakne literature, postali su jedna od najznačajnijih odrednica hora ‘Banjalučanke’. Imajući u vidu da je u pitanju nastup na otvorenom i da zajedno sa drugim ansamblima slavimo Dan muzike, koncert će ovaj put konceptualno obuhvatiti popularniji program i izvođački najatraktivnije kompozicije iz našeg bogatog repertoara”, rekao je Mladen Matović kompozitor i dirigent hora.

To znači da će svi oni koji sutra veče budu u prilici da prisustvuju koncertu “Banjalučanki” moći uživati u efektnim i za hor namjenski aranžiranim melodijama tradicionalne muzike Balkana kao i u horskim obradama velikih svjetskih i domaćih hitova popularne i fimske muzike.

Specijalni gosti koncerta biće članovi gudačkog kvarteta “Palladio”.

Pored želje da što veći broj građana Banjaluke prisustvuje ovom događaju,  koncert hora u parku “Petar Kočić” je zamišljen i kao svojevrsni koncertni ispraćaj ansambla na Svjetsku horsku Olimpijadu, najveće i najznačajnije planetarno horsko takmičenje, koje će se u organizaciji Svjetske horske asocijacije održati  u Južnoafričkoj Republici, u periodu  od 4. do 14. jula.

Komentari