U Boriku se potuklo 20 djevojaka, policija nije došla?

Socijalni stanovi u RS za jednu KM po kvadratu

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske donesena je odluka o gradnji socijalnih stanova za različite kategorije stanovništva, a cijena kirije biće najviše jednu marku po kvadratu.

Kako je saopšteno iz Vlade RS utvrđen je Nacrt zakona o socijalnom stanovanju RS, a ovi stanovi biće u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na čijem području su izgrađene. Stanovi će neće moći nasljeđivati, otuđivati i stavljati pod hipoteku. Prvenstveno će biti namijenjeni samohranim roditeljima, mladim bračnim parovima, beskućnicima i drugima.

“Ovim Zakonom su između ostalih obuhvaćena lica koja su korisnici projekata stambenog zbrinjavanja po modelu socijalnog stanovanja, mladi bračni parovi, ratni vojni invalidi, lica starija od 65 godina bez porodičnog staranja u stanju socijalne potrebe, beskućnici, samohrani roditelji, lica sa invaliditetom”, naveli su u Vladi RS.

Kako je precizirano nakon sjednice Vlade RS, ovim zakonom biće po prvi put uređen sistem socijalnog stanovanja, nosioci realizacije projekta, korisnici prava, postupak i način dodjele, opšti i posebni uslovi korištenja, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje, zakupnina i obaveze plaćanja, izvori finansiranja izgradnje nadzor i druga pitanja.

“Zakonom se uređuje pravo, dodjela, upravljanje, održavanje i korištenje stambenih jedinica po modelu neprofitnog stanovanja. Stambene jedinice se dodjeljuju na neodređeno vrijeme uz zakup. Svi korisnici će plaćati neprofitnu zakupninu u iznosu do jedne KM po metru kvadratnom, a najugroženije kategorije će imati mogućnost subvencionisanja zakupnine”, istaknuto je iz Vlade Srpske, javlja Mondo.

Komentari