Kašika maslinovog ulja dnevno – mnogo koristi za organizam

Kašika maslinovog ulja dnevno – mnogo koristi za organizam

Snižava holesterol, smanjuje opasnost od infarkta i moždanog udara…

Odavno je poznato da maslinovo ulje, glavni sastojak mediteranske ishrane, blagotvorno djeluje na zdravlje, a ako je vjerovati autorkama nove knjige pod naslovom “Jedite bolje, živite duže”, ono može da produži život za značajan broj godina.

Maslinovo ulje sadrži antioksidanse, koji sprečavaju nastanak raka, odnosno usporavaju njegov rast i smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, pišu dr Sara Bruer i nutricionistkinja Džulijet Kelou.

Osim toga, vjerovatno doprinosi smanjenju štetnog dejstva holesterola, snižava krvni pritisak i nastanak bolesti koje se javljaju kao posljedica starenja i poboljšava kognitivne funkcije.

Autorke ističu da maslinovo ulje obiluje kalorijama – jedna kašika sadrži 100 kalorija – te da ga zbog toga treba umjereno konzumirati. One preporučuju jednu kašiku dnevno.

Međutim, ovo ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, koje doprinose snižavanju holesterola i smanjuju opasnost od infarkta i moždanog udara, ali i vitaminom E, koji čuva zdravlje kože i očiju i jača imunitet.

Komentari