Kompozitori pobjedničke pjesme Evrovizije optuženi za plagijat

Kompozitori pobjedničke pjesme Evrovizije optuženi za plagijat

Pobjeda Izraela na takmičenju za Pjesmu Evrovizije 2018. godine je ugrožena nakon što je jedna od najvećih svjetskih muzičkih kompanija zaprijetila da će tužiti kompozitore izraelske pjesme zbog navodne povrede autorskih prava.

Kompanija Universal Music Studios iz SAD je poslala pismo pred tužbu Doronu Medalieu i Stavu Begeru koji su zajedno komponovali pobjedničku pjesmu Nete Barzilai “Toy”, tvrdeći da je ona kopija hita “Seven Nation Army” grupe “Vajt strajps” iz 2003. godine, javljaju izraelski mediji.

Ako se tvrdnja dokaže u sudu, mogla bi diskvalifikovati Izrael sa takmičenja i lišiti ga pobjede, kao i prava da bude domaćin Pjesme Evrovizije 2019. godine.

Prema pravilima Evrovizije, takmičarske pjesme moraju biti original.

Mnogi su primijetili da obje pjesme imaju sličnosti, ali advokati američke muzičke kompanije tvrde da sličnosti u ritmu i harmoniji predstavljaju povredu autorskih prava.

Novinar Hareca Ben Šalev pisao je u martu da “Toy” podsjeća na pjesmu “Seven Nation Army”, izrazivši nadu da ja autor Džek Vajt neće čuti prije takmičenja jer bi mogao da podnese tužbu, prenosi Beta.

Kompozitor Medalie koji je potvrdio vijesti o mogućoj tužbi, putuje danas u SAD da pokuša da riješi veliku krizu, kako je rečeno.

Zvaničnici američke kompanije su navodno vrlo odlučni, navodi Hadašot njuz, pozivajući se na izvore bliske slučaju.

Oni kažu da čak i ako se postigne dogovor, Evropska radiodifuzna unija (European Broadcasting Union) može da kaže da pjesma nije original i da zato nije ni kvalifikovana za takmičenje.

Kompozitori izraelske pjesme su rekli da ih je pismo iznenadilo ali da vjeruju da će se postići dogovor.

Ovo je najnovija prepreka koja je iskrsla i koja bi mogla da onemogući da Izrael sljedeće godine bude domaćin takmičenja poslije poziva na bojkot ako bi se ono održalo u Jerusalimu.

Komentari