Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije: Nove reforme za ubrzani razvoj RS

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije: Nove reforme za ubrzani razvoj RS

Socijalistička partija (SP) je kroz četvrt vijeka postojanja ostavila vidljiv trag u razvoju Srpske, a naš cilj je osvajanje 100.000 glasova na oktobarskim izborima koji će biti put za nastavak rada, kaže predsjednik te partije Petar Đokić.

GLAS: SP obilježava 25 godina postojanja. Kakvo je stanje u stranci i o čemu će biti riječi na kongresu stranke koji je zakazan za nedjelju?

ĐOKIĆ: Iza nas je prvih 25 godina uspješnog rada u kojima smo uvijek bili odlučni borci i nosioci svih progresivnih ideja s ciljem normalizacije stanja. Ostavili smo vidljiv pečat u izgradnji RS i institucija. Kongres je programskog karaktera, a predstavićemo viziju razvoja Srpske za naredne četiri godine, a i duže, jer kao odgovorna društvena snaga smatramo da je ovo trenutak kada treba jasnije da ponudimo nove trase razvoja i ideje, te kako ih ostvariti. Politička platforma koju ćemo usvojiti će konkretizovati život u RS i razvojne mogućnosti. Ključni ciljevi su ekonomski razvoj, nova radna mjesta i stvaranje srednjeg sloja stanovništva jer bez toga nema stabilnosti. Moramo aktivirati mlade i dati jak vjetar u leđa razvoju preduzetništva. Posložili smo detalje i tome ćemo posvetiti dosta vremena na predstojećem kongresu.

GLAS: Kako ispuniti te ciljeve, imajući u vidu da se o tome godinama priča u Srpskoj?

ĐOKIĆ: Istina je da je ta tema prisutna godinama, ali je jasno da je vlast na nivou RS, kojoj pripada i naša stranka, u proteklih 20 godina dala veliki doprinos. Rezultati koje smo postigli su vidljivi i rastu iz godine u godinu, ali oni moraju biti daleko veći i tome težimo. To ćemo sprovesti i kroz brojne reforme u ekonomskoj sferi, a jedna od njih je poreska reforma koja će obezbijediti veću fleksibilnost tog sistema s ciljem razvoja privrede i zapošljavanje. Bez snažne podrške države i obezbjeđenja dodatnog novca nema razvoja privrede, ali to se može postići. Socijalisti su dali značajan doprinos rastu plata i penzija u Srpskoj i nastavićemo da se zalažemo da se položaj radnika još dodatno popravi.

GLAS: Te ideje i vizije dolaze u izbornoj godini. Da li je u stranci sve spremno za izbore i kakve su procjene?

ĐOKIĆ: Bilježimo stalni rast. To potvrđuje da su ideje, program, te odgovorna i umjerena politika potrebne Srpskoj. Naš cilj je napredak i razvoj, a u centru je čovjek i borba za napredak. Imamo izuzetne ljude na kandidatskim listama, dosta mladih ljudi, ali i onih iskusnih.

GLAS: Koliko glasova očekujete?

ĐOKIĆ: Partija je znatno ojačala rad u svim opštinama u RS. Postavili smo cilj, a to je 100.000 glasova. Takav epilog će učvrstiti poziciju stranke u institucijama sistema gdje se kreiraju politike u skladu sa našim programom. Očekujemo bar po jednog poslanika iz svake izborne jedinice u RS u budućem sazivu parlamenta. Uglavnom, pobjeda je imperativ i ne vidim da opozicija ima šanse.

GLAS: Dosta prašine se diglo zbog formiranja srpske liste u FBiH, zbog toga što koaliciju čine samo SNSD, DNS i SP. Kako gledate na kritike što to nije širi blok?

ĐOKIĆ: Bili smo spremni da tu koaliciju proširimo i sa drugim strankama, ali na kraju je ostalo tako. SP nikada nije imala dilemu kada je riječ o zaštiti srpskih interesa. Ne smijemo dozvoliti da ponovo ne možemo formirati Klub Srba u federalnom parlamentu.

GLAS: Zbog čega su poslanici SP-a u Narodnoj skupštini RS različito glasali o izvještaju Anketnog odbora koji je formiran s ciljem sagledavanja svih činjenica u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića?

ĐOKIĆ: Politika nije smjela da umiješa prste u tragediju koja je zadesila porodicu Dragičević. Da je bilo više volje od strane opozicije, moglo se dosta toga izbjeći i jednostavno samo tražiti od nadležnih da rade svoj posao, i da niko ne skuplja jeftine poene. To je najgore od svega, a to smo vidjeli.

Saradnja sa Dačićem

GLAS: Delegacije SP-a i Socijalističke partije Srbije su se nedavno dogovorile o formiranju Saveza za saradnju dviju partija. Koji su zadaci tog tijela?

ĐOKIĆ: Kolege iz Srbije su oduvijek imale viziju života na ovim prostorima i da se Srpska razvija, a u godinama koje su iza nas dali su najveći doprinos tome. Nikada se nisu uplitali u unutrašnje stvari, ali smo imali razumijevanje i podršku. Cijenimo ulogu lidera SPS-a i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, čije je djelovanje usmjereno ka razvoju RS i SP-a. Savez će svakako ojačati naše veze i veze između RS i Srbije.

(Glas Srpske)

Komentari