Prihvatljiva samo trasa puta preko Pala i Višegrada

RS garantuje putarinu od 30 miliona evra godišnje

BANJALUKA – Autoput Banjaluka – Prijedor, dužine 42 kilometra koštaće 297 miliona evra, a Republika Srpska garantovaće godišnje 30 miliona evra putarine.

Ovo je rekao Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske dodajući da će kineski investitor obezbjediti novac, a u narednih 30 godina ubirati sredstva od putarine.

Kako je rekao obaveza Republike Srpske je da uradi eksprorijaciju zemljišta i da doplaćuje dio garantovanog iznosa putarine.

Dušan Topić, direktor JP Autoputevi RS rekao je da u prvim godinama broj vozila vjerovatno neće biti dovoljan te da će Republika Srpska morati plaćati kineskom partneru određeni iznos ali da iskustva sa sadašnjim autoputevima govore da bi nakon nekog perioda broj vozila mogao biti dovoljan.

Trninić i Topić danas su na pres konferenciji saopštili detalje o potpisanim sporazumima na samitu 16+1 koji je održan u Sofiji ponovo negodujući zbog odnosa delegacije BiH prema Republici Srpskoj i ističući da Savjet ministara BiH i parlamentarna Komisija za vanjske poslove blokiraju određene projekte i novac namijenjen izgradnji puteva u RS.

Oni su naglasili da je i sa kineskom kompanijom potpisan Protokol o saradnji za autoput Doboj-Vukosavlje i autoput Vukosavlje Brčko.

(Nezavisne)

Komentari