Cvijanović uputila čestitku svim građanima Banjaluke

Cvijanović: O sudbini Srpske odlučuje se u njenim institucijama

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska svakog dana jača na institucionalnom planu, te da se o sudbini Republike odlučuje u njenim institucijama, a ne u Sarajevu ili u međunarodnim krugovima.

Cvijanovićeva je navela da opozicija u Republici Srpskoj godinama ne može da pobijedi aktuelnu vlast, zbog čega “pričaju bajke kako će rušiti vlast koja uživa podršku većine”.

“Oni govore strancima `skinite Dodika jer ga ne možemo pobijediti`. Vjerujem da će narod na izborima prepoznati ko radi u interesu Srpske i da neće podržati one koji traže da dođe međunarodna zajednica i sankcioniše političare iz Srpske koji pobjeđuju na izborima”, rekla je Cvijanovićeva za “Večernje novosti”.

Cvijanovićeva je navela da narod u Srpskoj nije podijeljen, ali da su podijeljeni političari, što je, kako je istakla, normalno.

“Građani očekuju da ukrštamo političke programe, ali nažalost u Srpskoj nema jedinstva po nacionalnim pitanjima među političarima. Razlog je jasan – ono što zovemo opozicijom u Srpskoj, a što je vlast na nivou BiH, odlučivalo je naopako u Sarajevu o mnogim stvarima bitnim za Srpsku”, dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, opozicija je htjela da Sarajevo bude mjesto za odlučivanje u ime Republike Srpske, a ne Banjaluka i republičke institucije.

Cvijanovićeva je navela da međunarodni faktori nisu nepoželjni u Republici Srpskoj, ali da se Srpska razlikuje od drugog entiteta i nivoa vlasti u BiH.

“Mi u Srpskoj ne dozvoljavamo njihov mikromenadžment. Razni međunarodni faktori su navikli da zovu i upravljaju. Oni podrivaju i destabilizuju Srpsku, jer žele da nam nametnu stavove štetne po Republiku Srpsku”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je Republika Srpska finansijski stabilna i da napreduje iz godine u godinu, o čemu govori i rast penzija od 20 odsto tokom mandata Vlade na čijem je čelu.

“Donijeli smo set zakona kojima se već od avgusta povećavaju plate za 270.000 radnika, od 30 do 50 KM. Mjesečno se izdvaja 405 KM za nezaposlene porodilje u periodu od 12 do 18 mjeseci. Povećana su izdvajanja za sve socijalne kategorije, invalide i boračku populaciju”, rekla je premijer Srpske.

Ona je dodala da je Vlada Srpske obezbijedila dva miliona KM za lične invalidnine, da je mjesečni borački dodatak povećan za 3,1 odsto, a godišnji za 8,8 odsto, te da je za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih i ratnih vojnih invalida do sada utrošeno više od 150 miliona KM.

Govoreći o problemu odlaska ljudi iz Srpske, Cvijanovićeva je napomenula da Vlada radi na popravljanju situacije na terenu, te da razumije građane, ali da i poslodavci moraju da razumiju da se plate moraju povećavati, jer će bez toga biti teško zadržati građane.

“Prioritet nam je i bitka protiv lažnog prijavljivanja primanja radnika, jer se tako varaju i država i radnici”, istakla je Cvijanovićeva.

(Srna)

Komentari