Glasanje za šefa ili otkaz: Radnici izloženi ucjenama u javnim i državnim preduzećima

Glasanje za šefa ili otkaz: Radnici izloženi ucjenama u javnim i državnim preduzećima

Pojedini kandidati zloupotrebljavaju svoj položaj kako bi natjerali radnike da im daju glas i učlane se u stranku ili im u suprotnom prijeti otkaz.

Koalicija „Pod lupom“ je još prije zvaničnog početka kampanje zabilježila 31 ovakav ili sličan slučaj u Bosni i Hercegovini, i to mahom u Republici Srpskoj.

Svakim danom kampanje slučajeva je više, pa su na red da uzmu svoju člansku kartu došli i oni koji su posao dobili zahvaljujući svom radu i trudu.

Radnici zgroženi situacijama pričaju da ima svega. Pojedini ljekari ucijenjeni su, tvrde, da neće dobiti specijalizaciju ako se ne učlane u stranku, među radnicima u privatnim preduzećima kruži spisak na koji se moraju potpisati i garantovati da će dati svoj glas, a stižu im, kažu, i otvorene prijetnje otkazom.

Takođe, radnici tvrde da im je rečeno da fotografišu glasački listić uz prijetnje da će se znati za koga su glasali na izborni dan, te da će nakon svega snositi i sankcije.

– Nikad nisam bila član partije, niti me to interesuje. Međutim, sada mi je otvoreno rečeno da se moram učlaniti u partiju i obećati da ću glasati za jednog od šefova inače ću dobiti otkaz. Rekli su mi da moraju biti sigurni da mogu računati i na moj glas i da će svakako saznati za koga sam glasala – ispričala nam je radnica jedne privatne kompanije, koja je molila da joj ne pominjemo ime, jer od plate trenutno hrani djecu.

Dodaje da ovakvih primjera ima na sve strane, a da se od nekih čak traži i da garantuju da će čitava porodica glasati za tog kandidata.

Previše je ovakvih sučajeva da bi se o tome ćutalo, kažu u Koaliciji „Pod lupom“, koja prati izborne aktivnosi i iz koje već odavno upozoravaju na zloupotrebu funkcija određenih kandidata u svrhe kampanje.

Ovakvi slučajevi su zabilježeni u mnogim privatnim preduzećima, ali i javnim – tvrdi direktor Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović, te dodaje da je izveštaj sa svim primjerima nedavno i javno objavljen.

Dodaje da je mnogo slučajeva nedozvoljenih pritisaka na radnike, te da ovo nije samo predmet Izbornog već i Krivičnog zakona BiH, jer se radi o krivičnom djelu.

– Ovo su samo zabilježeni slučajevi, a ima mnogo i onih koji o tome ćute. Bitno je da se o ovome javno govori, te da se ovakvi slučajevi prijave Centralnoj izbornoj komisiji, policiji ili anonimno našoj koaliciji – dodaje on.

Partitokratija vlada

Radnici su svjesni da ćutanje, u ovom slučaju, nikako nije zlato, međutim, rijetko se usuđuju da progovore i požale na šefa. Upravo zbog toga oni koji nisu dio partija nemaju puno izbora u državi u kojoj vlada partokratija, pa više ne vide izlaz, osim onog iz države, tvrdi politička analitičarka Tanja Topić.

Glasanje za šefa ili otkaz: Radnici izloženi ucjenama u javnim i državnim preduzećima

– Radnici koji nisu u partijama imaju jako malo mogućnosti i skoro nikakve šanse za napradovanje. Veze, partokratija i nepotizam su toliko zahvatili svaku poru života da se bojim da je kasno za bilo kakvu reakciju. Problem je što smo godinama ćutali, a malo, ili gotovo nikako, reagovali – kaže Topićeva.

Ona smatra da smo došli do zida, jer za promjenu nije više dovoljno mijenjati vlast, nego kompletnu svijest, odnosno mentalnu strukturu stanovništva.

Sve to je postalo sastavni dio razmišljanja radnika, jer smo i mi jednim dijelom dobrovoljno pristali da budemo dio takvog scenarija. Dok su se radnici borili da i na taj način ugrabe nešto za sebe i postali dio toga, društvo je propalo, a oni koje ne žele tako da funkcioništu moraju da bježe glavom bez obzira – kaže ona, te dodaje da će se ovi problemi rješavati decenijama, ali da se s tim mora početi već sutra.

Glas ostaje tajna

Iz pomenute koalicije savjetuju radnicima da budu svjesni da poslodavci ne mogu znati za koga su oni glasali, te da na dan izbora glasaju onako kako oni misle da treba.

– Bez obzira na pritiske, politički subjekti ni na koji način ne mogu znati za koga su birači glasali. To znači da onoga trenutka kada biraču uđu u izbornu kabinu moraju da glasaju slobodno i pametno – dodaje Dario Jovanović.

(srpskainfo.com)

Komentari