Obilježavanje 125. godišnjice osnivanja SPD “Jedinstvo”

Obilježavanje 125. godišnjice osnivanja SPD “Jedinstvo”

Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” Banjaluka gostovaće u Australiji u periodu od 19. septembra do 2. oktobra.

Ove godine, obilježavajući 125. godišnjicu osnivanja, SPD “Jedinstvo” Banjaluka će, između ostalog, realizovati brojne koncerte, gostovanja, od kojih je svakako najznačajnije gostovanje u australijskim gradovima Adelejdu i Pertu. “Jedinstvo” će se tamo predstaviti našim brojnim iseljenicima, učestvovati na liturgijama u našim hramovima, na festivalu u Adelejdu, nastupiti na otvorenim gradskim prostorima, te održati više koncerata za stanovnike navedenih gradova.

Za ovu priliku hor je pripremio izuzetno širok repertoar duhovne i svjetovne umjetničke horske muzike, kao i veliki broj stilizovanih folklornih, narodnih i patriotskih pjesama.

Kao solisti na koncertnoj turneji u Australiji nastupiće Karolina Mihajlović – sopran, Minja Šukalo – sopran, Jovanka Vulin – violina, Živan Živanović – violina, Nenad Nikić – harmonika, pod dirigentskom palicom Nemanje Savića.

Kroz vijek i više od dvije decenije postojanja hor je potvrdio visoke umjetničke domete na mnogobrojnim koncertima održanim u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Italiji, te Rusiji, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, osvojivši više od dvadeset prvih nagrada na međunarodnim horskim takmičenjima u Evropi i na drugim kontinentima.

(Glas Srpske)

Komentari