Nedeljko je otišao u Irsku: Posao nije težak, sedmično zaradim 500 evra

Nedeljko je otišao u Irsku: Posao nije težak, sedmično zaradim 500 evra

Da li mi žao što sam otišao? Čujte, kad je u pitanju sila, nema tu mjesta za pitanja da li mi žao ili ne – reći će Nedeljko Lukačić koji je sreću potražio u Irskoj.

U Križevcima često posjećuje sestre i njihove porodice. Tu je i 2013. godine otvorio kafić. Mučio se, veli, dvije godine, a onda odlučio „potegnuti“ u Irsku.

– Bila je to stalna borba sa uslovima poslovanja kod nas. Na platu dvaput plaćaš porez, pa ide porez na dobit, pa porez na potrošnju, pa su PDV digli s 13 na 25 posto, pa je tu ZAMP… Odustao sam – kaže Nedeljko.

Kafić je zatvorio prije tri godine i prvi put se našao na „zelenom ostrvu“. Nije, kaže, bilo bajno. Vraćao se potom i odlazio nekoliko godina, sve dok nedavno, na preporuku prijatelja s kojim je radio, nije našao dobar posao u veliko mesnoj industriji na sat vremena od Dublina, kod grada Shercocka.

– Firma se bavi peradarskom proizvodnjom i puno izvozi, najviše u Njemačku i Francusku. Posao nije težak, a jako je dobro plaćen. Sedmično radim 45 sati i dobijem 500 evra. To je najmanje 2000 evra mjesečno, a ako radim nedjeljom, što ne moram, još i više, jer se plaća duplo – kaže Nedeljko.

Primanja su, dakle, odlična za naše pojmove, a kakvi su troškovi?

– Stanovanje je skupo za samca, ali ako uzmete kuću s još dvojicom, to je 230 evra mjesečno plus režije. Ipak, ne možeš tamo luksuzno živjeti ako hoćeš nešto ušparati. Namjeravam kupiti automobil i ondje je osiguranje jako skupo, 3000 evra i još 300 evra cestarine ako je automobil novi. Ako se ide doktoru, samo da vas primi košta 50 evra. Posjeta zubaru najmanje 70 evra – objašnjava Nedeljko.

U sedmici, kaže, nema baš puno vremena za sebe. Radi od 17.20 do 1-2 sati ujutro. – Irci zaista jako puno piju, a pivo im je odlično. I nemaju baš osjećaj za potrošnju – kad imaju, onda troše. Uopšte su Irci jako slični nama Hrvatima i dobro se odnose prema strancima. Svakome ko loše živi u Hrvatskoj Nedeljko preporučuje da okuša sreću u Irskoj, ali upozorava kako valja biti strpljiv.

– Potrebno je tu i malo sreće. I svakako je sa sobom potrebno uzeti najmanje 600-700 evra jer od prvih nekoliko plata dobije se samo polovina – reći će on.

U Irskoj planira ostati nekoliko godina te se vratiti sa ušteđevinom te se ponovno oprobati u ugostiteljskim vodama, a želja mu je da to bude negdje na Jadranu, piše podravski.hr, prenose agencije.

Komentari