Super Mario u gradu murala

Super Mario u gradu murala

Šesti gradski mural “Gejm on” ukrasio je fasadu zgrade u Prijedoru, ostavivši još jedan umjetnički trag u ovom gradu murala.

Riječ je o autorskom radu slikara Ljubiše Pušca, pobjedniku konkursa za dodjelu međunarodne nagrade “Paola de Manjinkor” za izbor najboljeg murala u Prijedoru za 2018. godinu, koju je provelo Udruženje likovnih umjetnika.

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural sastoji se iz plakete i nagradne od 3.000 KM koja je minulog vikenda uručena autoru. Mural je oslikan na fasadi zgrade u ulici akademika Jovana Raškovića.

– Ovaj mural simbolično predstavlja da je ovo grad murala jer je kao takav već mapiran na evropskoj likovnoj sceni – rekao je predsjednik Udruženja Boris Eremić.

On je dodao da je prvi put mural naišao na pozitivne reakcije i kod kritike i publike.

– Naš cilj je da Prijedor postane galerija na otvorenom jer je već čuven kao grad slikara – rekao je Eremić.

Autor murala Ljubiša Pušac izjavio je da je mural bio tehnički zahtjevan, te da ga je uz pomoć prijatelja, prošlogodišnjeg pobjednika Selvera Begića, oslikao za desetak dana. Pušac je dodao da je lik vodoinstalatera iz video-igrice “Super Mario” glavni junak njegovog pobjedničkog murala, budući da je njegovoj generaciji taj lik ostao u lijepom sjećanju iz djetinjstva.

– Taj lik ima kultni status i veliki broj poklonika i to je svima nama u to vrijeme bio bijeg od stvarnosti, a sada ga prepoznaju sve generacije – rekao je Pušac.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izrazio zadovoljstvo što su, osim umjetnika, i građani i poslovni ljudi prihvatili ideju murala kao načina uređenja fasada. Predsjednik Udruženja “Program” Prijedor iz Trenta Dario Pedroti izjavio je da je ovaj događaj dokaz kontinuiteta aktivnosti koju su prihvatili građani Prijedora.

Prijedor već krase murali:

“Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija”, Atile Samožija Vidama iz Mađarske,

“Vrt” rumunskog autora Raula Opre Sadoa,

“Grad” umjetničke grupe “Dim Tim” iz Beograda,

“Negdje između početka i kraja” Selvera Begića iz Banjaluke.

Komentari