Ovo su najimpresivnije građevinske konstrukcije na svijetu

Ovo su najimpresivnije građevinske konstrukcije na svijetu

Konstrukcije su bitan građevinski, ali i estetski, element arhitekture. Arhitektura predstavlja kulturne ili političke simbole, ali i umjetnička djela, i kroz čitavu istoriju tako je obilježavala različite civilizacije koje se karakterišu upravo svojim dostignućima u ovom polju.

Neke od istorijskih građevinskih konstrukcija nalaze se i na listi od sedam svjetskih čuda koje su stari Grci smatrali vrhuncem ljudske kreativnosti i genijalnosti. U nastavku teksta navedene su samo neke od impresivnih građevinskih konstrukcija koje su simboli civilizacija i dostignuća čovječanstva.

Piramide u Gizi, Kairo

Vjerovatno i najpoznatija istorijska građevina su čuvene Velike piramide. Ovo je jedina konstrukcija koja je od nastanka liste 7 svjetskih čuda do danas na njoj i ostala. Piramide su oduvijek bile predmet divljenja mnogobrojnih turista koji prelaze i čitav svijet kako bi uživo vidjeli ovu impresivnu konstrukciju.

Ove tri piramide, monumentalne i misteriozne građevine, zajedno sa Sfingom, sagrađene su prije više od prije više od četiri i po milenijuma, oko 2.560 godina p.n.e. i i dan danas niko ne može sa sigurnošću da tvrdi na koji način su Egipćani upjeli da ih se sagrade bez moderne tehnologije, jer je sasvm sigurno da nije postojala građevinska mehanizacija i vozila za početnu fazu gradnje.

Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, grandiozne su i fascinantne i tako, između ostalog, simbolizuju ogromnu moć tadašnje egipatske civilizacije i njenih faraona.

Koloseum, Rim

Definitivno jedan od najvećih poduhvata drevnih Rimljana. Koloseum je stadion koji je mogao da primi 50. 000 gledalaca, a koristio se uglavnom za gladijatorske igre. Početak nicanja građevine koja je većim dijelom napravljena od betona i kamena vezuje se za 72. godinu nove ere.

Najstariji je amfiteatar na svijetu, a sagrađen je za 10 godina i do danas je ostao jedan od najpoznatijih simbola Italije. Ovaj stadion je kroz čitavu istoriju služio kao glavna inspiracija za mnoge stadione čije su konstrukcije projektovane po uzoru na ovu građevinu.

Ajfelov toranj, Pariz

Impozantna struktura ove građevine s punim pravom nalazi se na listi najpoznatijih građevina na svijetu. Toranj je sagrađen 1889. godine, kao eksponat za Svjetski sajam na stogodišnjici proslavljanja Francuske revolucije, a prije 4 godine proslavio je svoj 125. rođendan.. Kula je visoka 300 metara i kao takva bila je najveća građevina na svijetu 40 godina. Zanimljivo je da ovu konstrukciju inženjera Gustava Ajfela Parižani u prvi mah nisu smatrali lijepom, a danas je ona simbol Pariza i po mnogima jedna od najljepših građevina na svijetu.

Golden gate most, San Francisko

Kada je izgrađen 1937. godine bio je najveći viseći most na svijetu. Visok je čak 227 metara, a širok 27 metara. Ono što je impresivno je činjenica da most ima dovoljno čelične žice da omota planetu Zemlju 3 i po puta. Raspon između dvije Art deko kule je 1 280 metara, više od 20 metara kula nalazi se ispod nivoa mora. Podržan je stotinama sajli koje su učvršćene betonskim blokovima s vučnom snagom od 25 miliona kilograma.

Burdž Kalifa, Dubai

Ovaj oblakoder, sa svojih 828,84 metara, predstavlja najvišu građevinu na svijetu koju je čovjek ikad napravio, pa je tako upisan i u Ginisove rekorde. Kula je sagrađena i otvorena 2010. godine, simbol je Dubaia, ali i moderne arhitekture uopšte.

Osim što je najviša, ova zgrada ima i najviše spratova na svijetu i u njoj se nalazi i najbrži lift. Burdž Kalifa ima 163 sprata u kojima su smještene regije sačinjene od stanova, tržnih centara, restorana, prodavnica, noćnog kluba, i naravno, ogromnog parkinga na najnižim spratovima konstrukcije. Zbog toga mnogi ovu zgradu posmatraju kao mali grad u jednoj zgradi – u Burdž Kalifi ima svega što je potrebno za život, pa stanovnici ne moraju iz nje ni da izađu, a živjeli bi izuzetno kvalitetan život, ispunjen svim sadržajima.

Po hronološkom redosledu navedenih građevina možemo da zapazimo koliko ljudska dostignuća napreduju sa razvojem moderne tehnologije. Takođe, primjetno je kako je ono što je u vrijeme piramida bilo nezamislivo, sada itekako dostižno, pa možemo samo da nagađamo koje će to konstrukcije tek zaživjeti, a danas o njima ni ne pomišljamo.

Ovo su najimpresivnije građevinske konstrukcije na svijetu
 

Komentari