Sportsko društvo Partizan upalilo 73. svjećicu na torti

Sportsko društvo Partizan upalilo 73. svjećicu na torti

Јugoslovensko sportsko društvo Partizan i fudbalski klub, kao pokretač “crno-bijelih”, slave 73. rođendan.

Јedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva na svetu osnovan je 4. oktobra 1945. godine na tekovinama pobjede antifašističkih snaga u Drugom svjetskom ratu, a danas broji 26 klubova u isto toliko sportova.

Fudbaleri “crno-bijelih” su 27 puta bili šampioni države, prvi klub sa ovih prostora koji je stigao do finala Kupa šampiona, kao i do Lige šampiona.

U Fudbalskom klubu Partizan ponosni su na 73. godine postojanja, rad i rezultate.

“ЈSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svijetu, a po rezultatima, ostvarenjima i broju svojih vrhunskih sportista tokom svih ovih godina, vjerovatno je i jedno od najuspešnijih u sportskom sveijtu. Osvojeno je 27 titula šampiona države, 15 puta bili smo pobjednici Kupa, Srednjeevropski kup osvojen je 1978. godine, a 1966. bili drugi u Evropi.

Partizan je odigrao prvi meč protiv Sportinga u istoriji Kupa šampiona, kada je ovo danas najprestižnije takmičenje tek osnovano 1955. godine, potom smo dvaput igrali u Ligi evropskih šampiona novog formata, a i osam puta u Ligi evropske fudbalske federacije. Partizan je dao najviše reprezentativaca i ima najviše fudbalera koji su nastupili više od pedeset puta u državnom timu. Najviše trenera u našoj Prvoj ligi godinama je iz redova Partizana, a desetak nacionalnih selekcija sa svih kontinenata, kao selektori, vodili su naši stručnjaci. Naši treneri su vodili i najelitnije klubove Evrope i svijeta. Partizan ima i omladinsku fudbalsku školu koju je UEFA, uz Ajaksovu, proglasila za najbolju na kontinentu” pohvalili su se “crno-bijeli” na klupskom sajtu.

Zatim slijedi podsećanje na prve dane.

“Datum rođenja je 4. oktobar 1945. godine, a pripreme su trajale mjesecima prije toga. Svetozar Vukmanović – Tempo, svojim nesravnjivim entuzijazmom, zalagao se da se pri Centralnom domu Јugoslovenske armije oformi fudbalski klub, a kasnije da se to širi i na ostale sportove, u kojima bi bili sportisti koji su u vojničkoj uniformi. Tako su istog dana kada i fudbalska sekcija, rođene one i za atletiku, šah, košarku i odbojku. U ljeto 1945. godine u Beogradu je održavano svearmijsko prvenstvo, koje je okupilo i četiri stotine fudbalera. Među njima su bile i desetine poznatih igrača, pa i reprezentativaca prije početka Drugog svjetskog rata, a koji su u to vrijeme bili u uniformi.

Već tada je načinjen spisak najboljih. Kada je donijeta odluka o osnivanju fudbalskog kluba, oni su već bili pozvani u Beograd i zajedno su trenirali. Igrači Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobijedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strijelac (dao je dva gola. Šereš i Rupnik po jedan).

Trener je bio Franjo Glazer. Već na prvim utakmicama pokazalo se da snazi Partizana tada niko nije bio ravan. Na sedam sljedećih utakmica dali su 45 golova, a nisu primili ni jedan. Živeli su u Centralnom domu armije, nosili uniforme i svako je imao redovna zaduženja. Bobek je, recimo, bio bibliotekar. (Tanjug)

Komentari