Јunker: Do novembra moguć dogovor o Bregzitu

Јunker: Do novembra moguć dogovor o Bregzitu

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker smatra da bi do novembra mogao da bude postignut dogovor između EU i Velike Britanije o Bregzitu.

Јunker je u izjavi za austrijske medije rekao da nije siguran da bi sporazum mogao biti postignut tokom oktobra, ali da je u proteklih nekoliko dana povećana šansa za postizanje saglasnosti.

Odgovarajući na pitanje da li bi sporazum mogao da bude postignut do narednog sastanka evropskih lidera sredinom oktobra, Јunker je rekao da nisu toliko odmakli u pregovorima, ali da Brisel neće promijeniti stav u namjeri da postigne dogovor sa Londonom.

On je naglasio da je protiv izlaska Britanije iz EU bez sporazuma, jer smatra to neće biti dobro ni za London niti za Brisel.

Britanski ministar za Evropu i Sjevernu i Latinsku Ameriku Alen Dankan izrazio je optimizam da bu dogovor mogao biti postignut prije decembra.

Velika Britanija treba da izađe iz članstva EU 29. marta 2019. godine, ali još nema dogovora o brojnim pitanjima, uključujući način za izbjegavanje uspostave kontrole na granici između Sjeverne Irske i Irske. (Srna)

Komentari