Superliga Srbije: Zvezda u Novom Sadu, Partizan dočekuje Rad

Racije u fudbalskim klubovima širom Evrope, uhapšen srpski menadžer

Evropske policijske službe izvršile su danas 57 racija povodom navoda o finansijskim prevarama i namještanju rezultata fudbalskih utakmica u Belgiji.

Belgijsko federalno tužilaštvo saopštilo je da su 44 racije izvršene u Belgiji i još 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Kipru, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

Belgijska policija privela je srpskog fudbalskog menadžera Dejana Veljkovića zbog sumnji u namještanje utakmica, pranje novca i korupciju.

Veljković je uhapšen zajedno sa trenerom Klub Briža Ivanom Lekom.

Tamošnji mediji navode da su u operaciji “Čista ruka” glavni osimnjičeni agenti Mođi Bojat i Veljković, a među istaknutima su i bivši trener Anderlehta Herman van Holsbek i sudije Sebastijan Delferir i Bart Vertenten.

Policija pretresa i klupske prostorije belgijskih velikana Klub Briža i Anderlehta. Veljković ima veoma dobre kontakte sa belgijskim klubovima, posebno sa Mehelenom, Lokerenom i Klub Brižom čiji je trener Leko, zbog čega je posredovao u mnogim transferima fudbalera.

U saopštenju se navodi da se jednogodišnjom istragom došlo do dokaza o “sumnjivim finansijskim operacijama” sportskih agenata i do nagovještaja “o mogućem uticaju na utakmice” u posljednjoj sezoni.

Informacije o istrazi objavljene su samo tri mjeseca nakon što je fudbalska reprezentacija Belgije stigla do polufinala Svjetskog prvenstva u Rusiji.

“Agenti, sudije, jedan bivši advokat, jedan računovođa, juveliri i novinari” su među licima koja su obuhvaćena racijama, objavile su vlasti bez navođenja imena.

Istraga je usmjerena na centre “aktivnosti koje se dovode u vezu sa kriminalnom organizacijom, pranjem novca i privatnom korupcijom”, navodi kancelarija tužilaštva.

Racije su izvršene u svim belgijskim regionima i mnogim klubovima. U akciji u Belgiji učestovala su 184 policijska zvaničnika, a 36 u ostalim evropskim zemljama.

Komentari