MUP Srpske provjerava navode iz prijave o kupovini glasova

Bez saglasnosti Vlade nema raspoređivanja policijskih snaga u Srpskoj

Nikakvi razgovori o raspoređivanju policijskih ili drugih snaga na teritoriji Republike Srpske neće biti mogući bez prethodnog dogovora i saglasnosti Vlade Srpske, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“MUP Republike Srpske, kao jedina policijska agencija koja je nadležna za policijske poslove na teritoriji Srpske, stavio se na raspolaganje Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice prema istoku u skladu sa Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH”, navodi se u saopštenju, objavljenom nakon što je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić juče ponovo insistirao na raspoređivanju policijskih snaga iz EU na istočne granice BiH, odnosno prema Srbiji i Crnoj Gori.

U saopštenju se ističe da je, prema sporazumu, trenutno angažovano stotinjak policijskih službenika MUP-a Republike Srpske i da su u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH, spremni da angažuju i dodatne snage Policije Republike Srpske na zaštiti granice.

Iz MUP-a podsjećaju Mektića da je i ranije u više navrata upozoren da nikakvo raspoređivanje policijskih ili drugih snaga iz ili van BiH na teritoriji Srpske neće biti omogućeno bez saglasnosti Vlade Srpske.

Iz MUP-a navode da je Mektić na jučerašnjem sastanku sa zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Simonom Mordueom insistirao na raspoređivanju policijskih snaga iz EU na istočne granice BiH, odnosno prema Srbiji i Crnoj Gori.

“Republika Srpska je opredijeljena za saradnju sa agencijama i institucijama EU, ali u ovom slučaju nije ni konsultovana od ministra Mektića, što je potpuno neprihvatljivo za njene institucije”, navode iz MUP-a Srpske.

Komentari