Crnom tržištu duvana bliži se kraj

Crnom tržištu duvana bliži se kraj

Crnom tržištu duvana, koje godišnje ošteti državni budžet za milione maraka, na kraj će stati novi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu RS, koji će preciznije urediti odnose proizvodnje i prodaje ovog proizvoda, a čije se usvajanje očekuje iduće godine.

Izmjene zakona pripremilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a donošenju novih rješenja pristupilo se zbog uočenih poteškoća u primjeni važećeg Zakona o duvanu, posebno u dijelu koji se odnosi na organizaciju proizvodnje i otkupa sirovog duvana. Cilj je sprečavanje ilegalne trgovine duvanskih proizvoda.

U resornom ministarstvu ističu da je Vlada RS na posljednjoj sjednici utvrdila nacrt ovog zakona, a predloženim izmjenama i dopunama, kako kažu, uspostaviće se dugoročni i bolje uređeni odnosi između proizvođača, organizatora proizvodnje i proizvođača duvanskih proizvoda.

– Novim zakonom biće uređeni uslovi i način proizvodnje duvana, te organizacija proizvodnje, otkupa i obrade sirovog proizvoda. Značajna novina je što će proizvođači imati obavezu da u ugovorenom roku organizatoru proizvodnje i otkupa duvana ili obrađivaču isporuče cjelokupan proizvedeni duvan, tako da će na taj način biti poznati tokovi duvana – naveli su u resornom ministarstvu.

Načelnik Odjeljenja za prehrambenu industriju u Ministarstvu poljoprivrede Brankica Tomaš kaže da je važećim zakonom predviđeno da proizvođači duvana, da bi se bavili tim vidom proizvodnje, moraju imati ugovorenu proizvodnju sa prerađivačima duvana, a na teritoriji RS ne posluje nijedan.

– Osnovni problem je nemogućnost kontrole proizvodnje duvana. Proizvođači iz Srpske sada imaju sklopljene ugovore sa prerađivačima iz FBiH, a naša inspekcija nema pravo da kontroliše rad privrednika u Federaciji i na taj način se ostavlja prostor za raznorazne malverzacije – kaže Tomaševa. Ona pojašnjava da iako domaći poljoprivrednici prijave proizvodnju, kasnije se nigdje ne prikazuju količine duvana koje idu u preradu.

– Novim zakonom uvešćemo organizatora proizvodnje koji će praktično biti posrednik između proizvođača i prerađivača, a inspekcija će kontrolu obavljati kod organizatora i na taj način ćemo moći iskontrolisati proizvodnju i prodaju duvana u RS. Trenutno na crnom tržištu ima mnogo ilegalnog duvana, a akciza na kilogram rezanog duvana iznosi 104 marke, stoga je jasno koliko država gubi novca – rekla je Tomaševa i dodala da bi nacrt ovog zakona pred poslanicima Narodne skupštine RS trebalo da se nađe iduće godine.

Kvalitet

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da će nova zakonska rješenja regulisati i proizvodnju duvanskih proizvoda, obilježavanje maksimalno dozvoljene količine katrana, nikotina i ugljen-monoksida u cigaretama.

– S obzirom na to da konzumiranje duvanskih proizvoda utiče na zdravlje ljudi, ali i na životnu sredinu, kvalitet proizvedenog sirovog duvana u listu procjenjivaće se prilikom njegovog preuzimanja, a prema propisanim jedinstvenim mjerilima – rekli su u ministarstvu.

(Glas Srpske)

Komentari