I kamen bi zaplakao: Danijela je već 9 godina u budnoj komi, a njena kćerka Marija uvijek ima istu želju za rođendan

I kamen bi zaplakao: Danijela je već 9 godina u budnoj komi, a njena kćerka Marija uvijek ima istu želju za rođendan

Djevojčica Marija (9) iz Inđije juče je proslavila rođendan i dan danas ima samo jednu želju – da joj majka izađe iz kome i ozdravi.

Marijina majka Danijela je 13 dana poslije porođaja u novosadskom porodilištu “Betanija”, upala u takozvanu budnu komu, u kojoj se i dan danas nalazi. Ujedno, Danijela je jedina osoba u Srbiji koja je toliko dugo u komi.

Mala Marija tako svoj svaki rođendan provede uz svoju mamu, umjesto u igraopnici s drugarima. Dosad je naučila da je hrani, brine o njoj, a kad krene u školu i vrati se iz nje, obavezno joj se javi.

– Najljepši poklon za rođendan bio bi mi da moja mama izađe iz kome. Najviše želim da dođe u školu i da moji vršnjaci vide da i ja imam mamu – kaže Marija, a prenosi Kurir.

Njena baka Vesna dodaje da njena unuka brine o Danijeli jednako dobro kao i odrasli članovi porodice.

Kako je Blic pisao, Danijela je rodila zdravu djevojčicu carskim rezom, poslije čega je dobila sepsu ili trovanje krvi. To se desilo 14. oktobra 2009. godine, a prema tvrdnjama porodice, tamo ljekari nisu prepoznali da je Danijela ugrožena, zbog čega ih i krive za Danijelino stanje.

– Kćerka se porodila carskim rezom. Poslije 13 dana je kukala da joj nije dobro i da joj se koči lijeva strana tela. Osjećala se loše, imala je temperaturu i povraćala je, ali su joj ljekari rekli „da se mazi“ – kaže Danijelina majka Vesna, a prenosi Kurir.

Mala Marija je za Blic ranije opisala da od Djeda Mraza stalno traži da joj mama ozdravi.

Ta djevojčica svojski se trudi da nekako dopre do majke, pa joj svakog dana nacrta crtež ili joj otpjeva i odrecituje pjesmu.

Baka Vesna je pričala da je Marija stalno zapitkuje o stvarima koje je njena mama voljela dok je bila zdrava.

– Prikuplja informacije o omiljenoj Danijelinoj boji, mestima na koje je volela da ide. Iščekuje njeno ozdravljenje i želi da bude spremna kada do toga dođe i da je iznenadi svim što je naučila – navela je Danijelina majka Vesna.

Kako je ona za Blic opisala, Danijela je poslije porođaja zapala u budnu komu i nije nikog prepoznavala, niti se pomjerala.

– Potom je uz rad ljekara uspjela da pomjera noge i ruke. Ljekari su je naučili i da guta hranu – pričala je Vesna.

Porodica ne gubi nadu

Danijela je prije dvije godine bila na terapiji u Njemačkoj i to je ulilo veliku nadu Vesni da će se stanje popraviti.

– Koliko sam se samo radovala zbog toga. Napredak je velik, jer niko ko je doživio takvu traumu ne bi mogao da ima funkcije kakve ona ima, ali joj je neophodna rehabilitacija kako bi se njeno stanje održalo i popravilo – pričala je Danijelina majka, koja ni danas ne posustaje u borbi da kćerku iščupa iz bolesti.

Vesna je navela da Danijela uvijek isto reaguje na svoju kćerkicu Mariju.

– Nevjerovatno je mirna kada je njeno dijete pokraj nje. Sigurna sam da je to ono iskonsko unutar svake majke. Primire se jedna uz drugu i tako nepomično leže. To ne može biti slučajno. Takvi znaci nam daju nadu da idemo dalje i da se borimo za Danijelino ozdravljenje – kazala je Vesna.

(EuroBlic/SrpskaInfo)

Komentari