Uskoro dolazi talas ledenog arktičkog vazduha, iduće sedmice moguć snijeg

Uskoro dolazi talas ledenog arktičkog vazduha, iduće sedmice moguć snijeg

Natprosječno toplom vremenu koje prevladava ove jeseni dolazi kraj. Naime, kako javlja meteoservis “Severe Weather Europe”, sljedeće sedmice nam dolazi talas hladnog vazduha s Arktika koji će dovesti do promjene vremena i nižih temperatura.

Ove jeseni uživamo u natprosječno visokim temperaturama za ovo doba godine. Slično vrijeme prevladava širom Evrope, no “Severe Europe” javlja o promjeni vremena koja će se nad Evropom početi razvijati sredinom sljedeće sedmice. Javljaju kako su na bazi globalnih modela prognoza uočili kako će doći do hladne fronte koja će se s arktičkih predjela spustiti ka istočnoj Evropi.

Dodaju kako će se ovaj hladni val početi razvijati sljedećeg utorka, kada će iznad sjeveroistočne Evrope oslabiti topla fronta. U isto vrijeme će se iznad arktičkog kraja oformiti hladna fronta koja će krenuti prema Skandinaviji. Dok bude prelazila preko Skandinavije, hladna fronta će se razviti i ojačati te će krenuti u smjeru istočne Evrope.

“Severe Weather Europe” javlja i kako će hladni talas ojačati dok se bude kretao ka istočnoj Evropi. Hladna fronta će se tada usmjeriti sjevernom prema Mediteranu i Balkanskom poluostrvu.

Od petka će hladna fronta dominirati istočnom Evropom i Balkanskim poluostrvom, a hladna masa vazduha će se ubrzano nastaviti kretati ka jugu te će vjerovatno stići do sjeverozapadne Turske tokom dana. Ipak, očekuje se kako će od subote hladna fronta oslabiti, i to brzim tempom, javlja “Severe Weather Europe”.

Tako je, prema trenutnom modelu prognoze, najvjerovatnije da će novi hladni talas vazduha s Arktika zahvatiti istočnu Evropu i Balkansko poluostrvu sljedeće sedmice i tako prekinuti neobično toplo jesenje razdoblje.

Budući da se radi o modelu prognoze, “Severe Weather Europe” javlja da će ova prognoza biti preciznija od vikenda, ali svejedno napominje da je, prema trenutnom modelu, moguće da u nizinama mjestimično padne snijega. (Index.hr)

Komentari