Federacija BiH: Prihvaćen zahtjev za legalizaciju gej brakova

Federacija BiH: Prihvaćen zahtjev za legalizaciju gej brakova

Vlada FBiH je, na današnjoj sjednici, prihvatila zahtjev za legalizaciju istopolnih brakova.

“Tačka je bila danas na dnevnom redu i usvojena je u formi u kojoj je predložena”, potvrdio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, javlja N1.

Kako je kazao, slijede put Evropske unije.

“Na putu smo EU. Sve što na tom putu susretnemo mi akceptiramo kao potrebu”, kazao je Novalić.

Zahtjeve za upis u matične knjige u FBiH uputili državljani BiH koji su istopolnu zajednicu sklopili u inostranstvu.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u posljednje je vrijeme primilo žalbe istopolnih parova jer se ne udovoljava njihovim zahtjevima da se u matične knjige u FBiH upišu njihove životne zajednice, kao i djeca.

Ove zahtjeve uputile su osobe koje su državljani BiH i FBiH, a istopolne životne zajednice sklopili su u inostranstvu, piše Dnevni Avaz.

Istopolna zajednica

Istopolna zajednica je neformalno ili zakonski priznato partnerstvo između osoba u istopolnom paru. U različitim državama razlikuju se prava, obaveze i uzajamne beneficije para, koje se dobijaju registrovanjem zajednice. Na dan 23. marta 2013. godine 22 države u Evropi zakonski priznaju neki oblik istopolnih zajednica koje variraju od istopolnog braka do različitih oblika registrovanih partnerstava i neregistrovanih zajednica. Prva zemlja u svijetu koja je legalizovala registrovana partnerstva za istopolne zajednice je bila Danska 1989. godine, a kasnije je legalizovala i istopolni brak. Prva zemlja u svijetu koja je legalizovala istopolni brak je bila Holandija 2001.

Dio je to informacije Federalnog MUP-a koja se danas našla na sjednici Vlade FBiH, a u kojoj se inicira donošenje zakona o životnim zajednicama istopolnih parova, što je nadležnost Ministarstva pravde FBiH.

Zbog nepostojanja zakonskih propisa u toj oblasti, organi uprave nadležni za matične knjige nisu u mogućnosti da pozitivno odlučuju po tim zahtjevima. Podnosioci zahtjeva ističu da su im time povrijeđena prava na poštovanje privatnog i porodičnog života i pravo na nediskriminaciju, zagarantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda – naglašeno je u informaciji.

Ističe se da bi se donošenjem zakona izbjegla i odgovornost BiH, imajući u vidu da je naša zemlja obavezna usvojiti i u svojim zakonima primjenjivati načela koja je utvrdio Evropski sud za ljudska prava.

Ovaj sud je 2015. godine donio presudu kojom je prvi put od jedne članice Savjeta Evrope, Italije, zatražio pravno uređenje zajednice osoba istog pola.

I Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH prije dvije godine je dala preporuku vlastima u BiH da zakonski urede pitanje životne zajednice istopolnih partnera.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra, kaže da su zahtjevi istopolnih parova za upis u matične evidencije proizvod činjenice da čak 80 posto njih želi da zaključi životno partnerstvo i traži to od države.

“Sarajevski otvoreni centar još prije dvije godine izradio je model posebnog zakona o istopolnim zajednicama života i odavno je spreman na saradnju s entitetskim vlastima na usvajanju takvog zakona”, istakla je Bošnjak.

(Mondo)

Komentari