Putin: SAD i njeni saveznici napali Siriju kršeći povelju UN

Putin uzvraća udarac: Rusija uvodi sankcije Ukrajini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o ekonomskim mjerama koje će biti preduzete kao odgovor na antiruske sankcije Ukrajine, objavljeno je na sajtu Kremlja.

U ukazu se ističe da je ova odluka donijeta „u odgovor na neprijateljske i protivrječne međunarodne pravne postupke Ukrajine vezane za uvođenje restriktivnih mjera protiv građana i pravnih lica Rusije“, kao i „u cilju zaštite nacionalnih interesa“.

Vladi Rusije je naloženo da „utvrdi spiskove fizičkih i pravnih lica prema kojima će biti primijenjene specijalne ekonomske mjere“, kao i da „definiše specijalne ekonomske mjere koje će biti primijenjene na fizička i pravna lica“.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon državnog prevrata u Ukrajini, povratka Krima u sastav Rusije i početka ustanka u Donbasu. U januaru 2015. godine Vrhovna rada donijela je izjavu u kojoj se Rusija naziva „državom-agresorom“. Kijev je više puta optuživao Moskvu za miješanje u poslove Ukrajine, a naročito za učešće u sukobu na jugoistoku zemlje, vođenju „hibridnog rata“, špijunaže i sajber-napade. Rusija negira ove optužbe i naziva ih neosnovanima. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(sputnik)

Komentari