Dodik i Čović dogovorili koaliciju

Dodik i Čović dogovorili koaliciju

Dvije stranke dogovorile da zajedno nastupe na svim nivoima vlasti od kantona, Federacije, Republike Srpske pa do zajedničkih institucija.

Kako je nakon sastanka izjavio Milorad Dodik, dogovoreno je da sprovode politike koje će omogućiti BiH što prije dobijanje kandidatskog statusa, ali i jačanje suvereniteta BiH kroz ukidanje funkcije visokog predstavnika.

“Koordinisaćemo naše politike u tom smislu. Želimo da naša saradnja bude za napredak na svim nivoima pa i na nivou BiH”, rekao je Dodik dodajući kako se moraju poštovati ustavne nadležnosti.

On je istakao da je HDZ informisao da će za sedam dana pristupiti formiranju organa na nivou entiteta RS.

“Vjerujemo da Vlada RS može biti formirana već do kraja ovog mjeseca ili prvih dana idućeg mjeseca. Na nivou RS ukazuje se potreba za dobrom saradnjom SNSD-a i HDZ-a. Naša saradnja odvijaće se na nivou i Vijeća naroda i naravno na nivou Vlade RS (HDZ jednog člana Vlade RS, a da HDZ BiH svoj kapacitet u Vladi FBiH prepusti SNSD-u)”, kazao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Dodao je da je saradnja ove dvije političke stranke maksimalna i da je HDZ reprezentativan politički predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda.

“Razgovarali smo i o konstitutivnosti Srba u FBiH. Obaviještan sam da su na nekim nivoima utvrđene komisije koje se bave tim pitanjem”, rekao je Dodik.

Što se tiče FBiH, SNSD je zainteresovan za adekvatno predstavljanje srpskog naroda. Dodik je poručio da SNSD neće dopustiti da se konstituiše Dom naroda Parlamenta FBiH bez 17 delegata iz reda srpskog naroda.

Čović je izrazio želju za nastavak i jačanje saradnje i ponovio da je neodrživa i nelegitimna situacija u kojoj jedan narod bira predstavnike drugog.

“Pitanje Izbornog zakona je ključno u BiH”, istakao je Čović.

On je rekao da HDZ sa SNSD-om gradi politike u vezi sa ključnim pitanjima i da je ova stranka zadovoljna izbornim rezultatom.

Čović je poručio da se desetogodišnja uspješna saradnja dvije stranke nastavlja.

U Istočnom Sarajevu danas su se sastale delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH.

U delegaciji SNSD-a između ostalih bili su Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Sredoje Nović, Nebojša Radmanović i Staša Košarac, dok su ispred HDZ-a BiH i Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Marinko Čavara.

Komentari