Zatvara se migrantski kamp u Velikoj Kladuši

Zatvara se migrantski kamp u Velikoj Kladuši

U Velikoj Kladuši danas je počelo uklanjanje šatorskog naselja u mjestu Trnovi, čime će ovaj improvizovani migrantski kamp biti zatvoren i uklonjen, potvrđeno je iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Zaposleni preduzeća “Komunalije” počeli su uklanjanje komunalnog i drugog otpada uz vodotok Kladušnice oko improvizovanih šatora u Trnovima. Na terenu su prisutni zaposleni navedene Službe, pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša i službenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

“Tokom dana šatorsko naselje trebalo bi biti očišćeno, jer je tamo stvarno neuslovno, a dolaze hladniji dani”, rekao je za Klix.ba Dražen Rozić, šef operacija IOM-a za BiH.On je dodao i da je svim migrantima “ponuđeno da pređu u centar Miral” kao i da “neki odbijaju, dok su neki već prešli” a da oni “ne mogu nikome zabraniti da tamo boravi i da je sve do njih.”

Improvizovani kamp u Trnovima formirale su opštinske vlasti sredinom maja, a u njega su premješteni migranti koji su se prije toga stacionirali u Gradskom parku u centru Velike Kladuše.

Posljednjih dana broj migranata u kampu Trnovi opadao je zbog loših vremenskih uslova, a prema posljednjim podacima taj broj se kretao od 10 do 20 migranata, navodi dalje Klix.ba.

Rozić je za isti portal potvrdio i da su svi migranti iz Đačkog doma u Bihaću premešteni u prihvatni centar Bira. Prema njegovim riječima, u Biri se nalazi blizu 2.000 migranata.

“Vjerujemo da su se i oni koji borave u privatnom smještaju u Bihaću odlučili da pređu u Biru, tako da svaki dan imamo prijem novih migranata. Taj broj do kraja sedmice mogao bi se povećati od 150 do 200”, kazao je na kraju Rozić, prenosi Klix.ba.

Komentari