Žestoka debata u Luksemburgu, zemlje članice EU podijeljene oko proširenja Unije

Evropskih graničara neće biti ni 2020. godine

Plan Evropske unije da 10.000 graničara bude na granicama EU u naredne dvije godine nije izvodljiv, saopšteno je iz austrijskog predsjedništva EU.

Pojedine zemlje članice EU izrazile su zabrinutost da bi plan ugrozio njihovo suvereno pravo da kontrolišu svoje granice, dok su drugi zabrinuti zbog finansiranja tolikog broja ljudi koji je u septembru predložila Evropska komisija.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl ocijenio je u Briselu da cilj Evropske komisije da angažuje 10.000 graničara do 2020. godine “prevazilazi granice izvodljivog”.

Zbog toga sada pokušavamo da pronađemo odgovarajuće kompromise. Ne dobijamo ništa upisivanjem na papir broja 10.000, a da to ljudstvo ne postoji u stvarnosti. Zato je produžen rok za to“, izjavio je Kikl novinarima.

Austrija je predsjedavala sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, na kojem se raspravljalo o planovima ograničavanja migracije.

Ministar unutrašnjih poslova NJemačke Horst Zehofer izjavio je da će ministri morati da razgovaraju o tome koliko kontrolnih položaja je realno da se postavi do 2020. godine, javio je AFP.

“Ne bismo trebali da dajemo bilo kakva utopijska obećanja”, upozorio je njemački ministar.

EU pokušava da ojača kapacitete odbrane od budućih priliva migranata, nakon što je znatno smanjen broj onih koji dolaze u Uniju poslije 2015. godine, čemu je doprinijela saradnja Turske i Libije.

Komentari