15. 08. 2022.
Ešton i File traže pozitivnu odluku za Srbiju

Ešton i File traže pozitivnu odluku za Srbiju

Ešton i File traže pozitivnu odluku za Srbiju

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File uputili su jutros zajedničko pismo članicama EU u kome traže “jasnu pozitivnu odluku” o otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

U četiri stranice dugom pismu konstatuje se da su Beograd i Priština postigli “značajan napredak” u normalizaciji odnosa, što je bio uslov koji je Savjet postavio u decembru da bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

KETI FILE

U pismu se navode konkretni koraci koji su preduzeti na sprovođenju briselskog sporazuma, kao i dogovori koje su dvije strane postigli proteklih nedjelja.

Ključna rečenica je na samom kraju pisma, a u njoj Ešton i File traže da Evropski savjet donese “Jasnu i pozitivnu odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom i početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo.

Diplomatski krugovi u Briselu ocjenjuju da će ovo pismo imati veliki značaj kada šefovi država i vlada zemalja članica budu raspravljali o datumu za Srbiju 28. juna u Briselu.

Šefovi misija zemalja članica pri EU danas će održati sastanak i na osnovu pisma Eštonove i Filea sačiniti nacrt odluke o datumu koji će nakon toga biti prosljeđen šefovima diplomatija.

Sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU će o tom nacrtu raspravljati u Luksemburgu, drugog dana sednice Ministarskog savjeta koja počinje u ponedeljak, 24. juna, ali konačnu riječ imaće šefovi država i vlada.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender