16. 08. 2022.

Odbijene žalbe u predmetu “Živko Budimir i drugi”

Sud BiH donio je 17. juna rješenje kojim se odbijaju kao neosnovane žalba Tužilaštva BiH i branilaca osumnjičenih u predmetu “Živko Budimir i drugi”, a pobijano prvostepeno rješenje od 5. juna potvrđuje, prenose agencije.

Odlučujući u konkretnom slučaju, vanpretresno vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovane žalbene prigovore Tužilaštva BiH, smatrajući da ne postoji opasnost od ometanja krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, niti opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak.

Sud BiH ne smatra osnovanim ni alternativni prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje predložene mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, odnosno mjere zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti.

Vijeće je kao neosnovane odbilo i žalbene prigovore branilaca kojim se ukazivalo da u pobijanom rješenju nije dosegnut standard osnovane sumnje, te da se osnovana sumnja, između ostalog, zasniva na nezakonitim dokazima, saopštio je danas Sud BiH.

Takođe, kada je riječ o nadležnosti Suda BiH, vanpretresno vijeće odbilo je kao neosnovane žalbe branilaca i zaključilo da je Sud BiH u konkretnom predmetu stvarno nadležan.

Žalba protiv ovog rješenja vanpretresnog vijeća Suda BiH nije dopuštena.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender